ZMĚNIT MÍSTO

Havarijní pojištění

30.10.2015

Zatím co povinné ručení musí mít ze zákona každé vozidlo a nekryje škody na vozidle viníka, je havarijní pojištění na bázi dobrovolné a kryje poškození vozu, který nehodu zapříčinil. Lze jej sjednat proti havárii, odcizení, vandalismu, výbuchu nebo poškození živly, které z rizik si vyberete je na vás, stejně jako možnosti doplňkového pojištění.

Kdy se pro havarijní pojištění rozhodnout? Obecně pokud trávíte na silnici hodně času, cestujete do zahraničí nebo jste častým viníkem nehod. Dále u vozů nových nebo starších luxusních, kde ceny náhradních dílů šplhají k astronomickým číslům. Jako doporučení se uvádí pojištění u nových vozů nižších tříd do pěti let stáří, u luxusních do let deseti. Zpravidla jsou havarijním pojištěním krytá všechno vozidla na leasing, aby měl kdo zaplatit případnou škodu na spláceném vozu.

Minimální doba na kterou se pojištění sjednává je jeden měsíc, standardně na jeden rok s možností prodloužení. Výše pojistného se odvíjí od částky, na kterou je vozidlo pojištěno, míry spoluúčasti pojistníka, stáří vozidla a samozřejmě vašeho předchozího bezeškodního průběhu pojištění. V případě pojištění proti odcizení může cenu snížit použití různých bezpečnostních prvků. Kvůli amortizaci se vyplatí jednou za dva roky zažádat o výpočet nové ceny pojistného, které se snižuje společně s cenou vozidla. Vypovědět smlouvu lze dva měsíce před koncem pojistného období.

Doplňkových připojištění je celá řada, nejdůležitější a nejčastěji uzavírané jsou asistenční služby, následované pojištěním skel. S nutností vyměnit přední sklo, kvůli kamínku vymrštěnému pneumatikou vozu jedoucího před námi, se již jistě setkal každý. K doplňkovým bývá řazeno i pojištění proti odcizení, které u některých pojišťoven nelze sjednat samostatně. Za zmínku stojí ještě pojištění zavazadel, náhradního vozidla, právní ochrany a střetu se zvěří.

Asistenční služby jsou u některých pojišťoven zdarma, pozorně si ze smlouvy nastudujte které ano a naopak které služby pouze zprostředkuje nebo proplatí do určitého limitu. Nadstandardní asistenční služby je pak možné sjednat jako doplňkovou službu.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu