ZMĚNIT MÍSTO

Národní park Naejangsan hraje všemi barvami

05.11.2015

Jedním z nejznámějších a nejkrásnějších národních parků světa je bezesporu jihokorejský Naejangsan. Ten nabízí úchvatnou barevnou podívanou po celý rok, na jaře kvetoucí třešně, v létě stromy hrající všemi tóny barevné škály zelené, v zimě sněhem pokrytou krajinu a druhy stromů s celoročně zelenými listy, ale nejpoutavější scenérie přináší podzim na přelomu října a listopadu, kdy převládá rudá barva listí javorů, doplněná odstíny listí jilmů a habrů.

Park se rozprostírá na ploše 81,7 km², poblíž města Jeongeup a tvoří jej hory seskupené do půlkruhu, čímž tvoří jakýsi amfiteátr, po jehož hřebeni vede hlavní turistická stezka, odkrývající podívanou pod ní. Hory nejsou nijak vysoké, v průměru 700 metrů, nejvyšší sahá do výšky 763 m. Nejznámější z nich je Naejangsan, jejíž jméno nese i celý národní park. Název v překladu znamená „uvnitř skryté“, pro tajemství a zázraky, kterých prý hora ukrývá nekonečno.

Oblast byla prohlášena národním parkem v roce 1971, nachází se v ní 919 rostlinných a 1880 živočišných druhů, včetně 12 druhů ohrožených. Roste zde celá řada listnatých stromů a park je i severní hranicí pro autogenní růst jižních druhů, jako je například neopadavý muškátovník. Mísení těchto druhů s druhy severními přidává místu na jedinečnosti. Park je vyhledávaným místem milionů turistů z celého světa i pro své vodopády a dva budhistické chrámy.



Historie chrámu Naejangsa sahá až do roku 636. Kdysi obří stavba, s více než padesátkou budov, byla kompletně srovnána se zemí během japonské invaze v roce 1597 a korejské války (1950-1953). Současná podoba je výsledkem snahy o jeho rekonstrukci v sedmdesátých letech minulého století.

K druhému chrámu se váže pověst o bílé ovci, která jednoho dne sestoupila do malého chrámu, kde mniši a lidé naslouchali kázání. Byla kázáním tak dojata, že se rozplakala a uklonila knězi se slovy: „Kdysi jsem byl bohem, ale zhřešil jsem a za trest byl proměněn v ovci. Po poslechu tvého kázání budu reinkarnován do nebe.“ Poté ovce zmizela a chrám získal jméno Baegyangsa (chrám bílé ovce). Z tohoto chrámu je i úvodní fotografie článku.



Lokalita, vzdálená tři hodiny jízdy od hlavního města Soulu, je snadno dostupná vlakem nebo autobusem. Z nádraží vzdáleného necelých 20 km, vás odveze lokální spoj až k úpatí hor. V oblasti se nachází řada možností ubytování a stravování, takže není problém zůstat přes noc a projít si obě hlavní turistické trasy. Pokud se rozhodnete do těchto míst vypravit, jistě nebudete litovat a odnesete si řadu zážitků a pohledů, na které budete dlouho vzpomínat.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu