ZMĚNIT MÍSTO

Teplotně nadprůměrný listopad láme rekordy, o víkendu očekáváme až 18 °C

06.11.2015

Trendem pro měsíc listopad jsou nadprůměrné teploty a lehce podprůměrné srážky. Již v průběhu týdne padaly na mnoha místech teplotní rekordy. Nejtepleji bylo ve čtvrtek ve Staňkově na Domažlicku, kde teplota dosáhla 19,3 °C. Teplotní rekord padl na mnoha místech i dnes, nejvyšší teplotu 18,8 °C zaznamenali v Českých Budějovicích. Podle matematických modelů vydrží teplotní maxima nad 15 °C minimálně do poloviny týdne, Martin tedy letos na bílém koni nepřijede.

Uplynulý týden přinesl i zajímavé teplotní rozdíly. V Krušných horách naměřili v úterý na Klínovci 12,1 °C a díky inverzi, ve stejnou dobu, o dvě desítky kilometrů dál pouze -11,5 °C, což dává rozdíl víc než 23 °C. V noci na středu, na tradičně nejchladnějším místě republiky Kvildě, klesla rtuť teploměru k -14,4 °C, během následujících hodin ale dosáhla na hodnotu 22,1°C. Výsledný rozdíl 36,5 °C je jedním z nejvyšších v historii měření. A co nás čeká v následujících dnech?

Noc na sobotu předpovídáme oblačnou až zataženou, na severu místy dešťové přeháňky a na jihovýchodě území mlhy. Nejnižší noční teploty 9-4 °C. V průběhu dne na většině území oblačno až zataženo, doprovázené slabým deštěm, na jihovýchodě území se místy udrží mlhy. Teploty přes den v maximech 12-16 °C. Vítr proměnlivý do 4 m/s.

Oblačná až zatažená obloha nás čeká i v noci na neděli, na jihovýchodě území opět mlhy. Noční teploty 11-6 °C. V průběhu dne od západu ubývání oblačnosti a odpoledne již na většině území obloha polojasná. Denní maxima dosáhnou příjemných 14-18 °C. Postupně slábnoucí západní vítr 2-6 m/s.

Jasná noční obloha přinese nižší noční teploty, ale ty neklesnou k bodu mrazu a udrží se do 2 °C. Dopolední jasná až polojasná obloha bude ojediněle narušená mlhami. Již v průběhu dopoledne od západu přibývající oblačnost a odpoledne nás již bude doprovázet oblačná obloha na většině území. Nejvyšší denní teploty 13-16 °C. Slabé proudění od jihu se postupně změní na mírný západní vítr o rychlosti 2-6 m/s.

Podobný ráz počasí předpovídáme až do konce týdne, v jehož průběhu předpověď pro zbylé dny upřesníme.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu