ZMĚNIT MÍSTO

Lesní požáry v Indonésii se vymykají kontrole

15.11.2015

V uplynulých dnech obletěla světovými médii zpráva o lesních požárech v Indonésii, situace se stále nelepší a hovoří se o největších požárech v historii. Ty se natolik vymkly kontrole, že není v lidských silách je zastavit a tak obyvatelé Indonésie a sousedních států upínají své naděje k období dešťů.

Ačkoliv se může zdát, že jsou tyto požáry něčím novým a ojedinělým, není tomu tak. Lesní požáry v období sucha sužují Indonésii každý rok, avšak letošní se rozrostly do nečekaných rozměrů díky velkému suchu a nedostatku srážek, které jsou z velké části způsobeny silným vlivem klimatického jevu El Niño. Poslední ničivé požáry propukly při vypalování pralesa v roce 1997, tehdy si vyžádaly okolo 1000 obětí a 5 milionů hektarů pralesa bylo zničeho nebo úplně lehlo popelem. Právě ilegální vypalování pralesa má mít na svědomí většinu ze současných tisíců požárů, které postihly více než 2 miliony hektarů pralesa a rozprostírají se po celé délce 5000 kilometrů Indonésie. Oheň zakládají farmáři a společnosti zapojené do pěstování palmy olejné, poptávka po palmovém oleji totiž stále stoupá a Indonésie je jeho největším světovým producentem.

Šíření ohně usnadňují i rašeliniště, na kterých se pralesy nacházejí. Rašelina sahá do velké hloubky, je velmi těžké ji uhasit a i po ustoupení požáru ještě značnou dobu doutná a do ovzduší vypouští nebezpečné zplodiny. Emise CO2 uvolněné do ovzduší každý den podle odhadů dosahují denní produkce celých Spojených států a celkem pak dosáhnou více, než Velká Británie za rok. Pokud by následně došlo k obnově pralesa, není s emisemi takový problém, ale jelikož na místech vyrostou plantáže palem, zůstane uvolněné CO2 v atmosféře. Indonéská produkce skleníkových plynů je momentálně šestá největší na světě. Dochází však k exhalaci nejen oxidu uhličitého, ale i oxidu uhelnatého, metanu a dalších škodlivých plynů.

Protože se požáry každý rok opakují, nedokáže příroda tak rychle regenerovat a na místech vypálených opakovaně, dochází k úplnému vyhubení původního života a druhů. Již v roce 1997 došlo ke ztrátě několika živočišných druhů a redukci flóry. Nejvíce ohroženi jsou v tuto chvíli orangutani, medvěd malajský, sumatérský slon, nosorožec a tygr, posledně jmenovaných žije posledních několik set jedinců. Destrukce jejich přirozeného prostředí a nepříznivé podmínky nutí k migraci do zalidněných oblastí, kde jim hrozí odstřel.

Nejhůře postiženými místy jsou Sumatra a Borneo, obrovská oblaka kouře se ale šíří po celém území a i do okolních států. V důsledku toho, již některé země přistoupily na omezení leteckého provozu a snaží se Indonésii pomoci. Sama Indonésie, nezvládajíce situaci, se obrátila na mezinárodní pomoc, v tuto chvíli jí s hašením požárů pomáhají australské a malajské letouny a na cestě jsou posádky z dalších zemí světa. Kvůli požárům přerušil indonéský prezident návštěvu USA. V kombinaci se smogem je v řadě měst viditelnost pouze několik desítek metrů a slunce zde již několik týdnů neviděli. Vše se zahalilo do žlutého kouře a ani dýchací roušky nejsou dostatečnou ochranou proti mnohonásobně překročeným limitům. V důsledku toho již onemocnělo více než půl milionu obyvatel respiračními infekcemi, byla uzavřena řada škol a drtivý dopad neminul ani indonéskou ekonomiku.

Zajisté bude problém s nekontrolovatelným vypalováním pralesů předmětem jednání na summitu Spojených národů o klimatických změnách, který začne na konci měsíce v Paříži.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu