ZMĚNIT MÍSTO

Jak připravit auto na zimu?

25.11.2015

Blíží se zima a s ní nejméně oblíbené období motoristů, řada z nich jízdu v zimě omezí, nebo za nepříznivého počasí raději ani nevyjede. Není se čemu divit, kvůli sněhu a ledu na vozovce, snížené viditelnosti a dalším vlivům, bývá řada tahů těžko průjezdná a několikanásobně roste počet dopravních nehod. Zima klade důraz nejen na řidičské schopnosti, ale také na technický stav a vybavenost vozidla.

Povinná zimní výbava v České Republice jsou pouze zimní pneumatiky a to v období 1. listopadu až 31. března. Za podmínek, kdy na komunikaci leží souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze předpokládat, že se na vozovce objeví. Výjimkou jsou úseky označené značkou „Zimní výbava“, zde musí vozidlo zimní pneumatiky mít, v uvedeném termínu od 1.11. do 31.3. za každého počasí. Nařízení platí pro vozidla kategorie M a N, to znamená, že tyto pneumatiky nemusí být na přípojném vozidle. Minimální hloubka dezénu musí být 4mm, což je rozdíl oproti předepsanému 1,6mm mimo zimní období.

Mimo zákonem určené výbavy, existuje řada věcí, kterými můžete vozidlo na zimní měsíce vybavit a připravit. Je pouze na vás, které uděláte a do vozu pořídíte.

- základem je zkontrolovat technický stav a stav provozních kapalin, případně je rovnou doplnit/vyměnit za zimní

- především u starších vozů přijde vhod nosit u sebe rozmrazovač zámků

- naprostou nezbytností je škrabka na led a smetáček, které je dobré pro vaše pohodlí doplnit rukavicemi

- ve vyšších polohách přijdou vhod sněhové řetězy, které jsou například v Německu na vyznačených úsecích povinné

- doporučuje se udržovat vyšší hladinu paliva v nádrži, protože můžete uvíznout (nemusí být vlastní vinou) i na několik hodin a běžící motor vám dodá potřebné teplo

- v případě, že se nemůžete kvůli sněhu a náledí rozjet, oceníte v kufru připravenou lopatku a písek, pokud jej nemáte, gumové koberce pod nohama poslouží stejným způsobem

- evropský záznam o dopravní nehodě


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu