ZMĚNIT MÍSTO

Obří vlna toxického bahna dorazila do delty řeky Doce

28.11.2015

V těchto dnech přinesla do své delty řeka Doce v Brazílii velké množství bahna a kalů, z protržených přehrad nádrží zadržujících vodu a odpad z těžby železné rudy v důlním komplexu Gamarco ve státě Minas Gerais na jihovýchodě země. Brazilská ministryně životního prostředí popisuje událost jako nejhorší ekologickou katastrofu v historii země.

5. listopadu se protrhly hráze dvou odpadních nádrží dolu, vlna 60 milionů metrů krychlových bahnité vody, se prohnala několika vesnicemi a vyžádala si minimálně 11 obětí na životech. Zatímco příčiny havárie se stále zjišťují, zbarvila vlna bahna řeku Doce do hněda a po dvou týdnech a 500 kilometrech dorazila až do jejího ústí a rozlévá se do Atlantiku.

Biologové a ochránci životního prostřední společně s místními rybáři, podporováni těžařskou společností Samarco, vlastnící tento důlní komplex, rozjeli záchrannou operaci s příznačným názvem „Archa Noemova“. Přeživší ryby a další ohrožené druhy dopravují do jezer v regionu, v nádržích na kamionech, které dodala těžařská společnost. Tisíce mrtvých ryb má podle těžařů na svědomí bahno a s ním spojený úbytek koncentrace kyslíku ve vodě, nikoliv toxické látky. Ačkoliv společnost tvrdí, že bahno není toxické pro lidi, testy prokázaly vysoké množství železa a hliníku, které mohou mít fatální následky pro mořský život.

Ústav pro vodohospodářství státu Minas Gerais (IGAM) naměřil na sedmi místech řeky Doce zvýšené koncentrace arsenu, což je v rozporu s prohlášením těžařů, že při prolomení nádrží neunikly do vody žádné toxické látky. Arsen ve vodě, který zde před havárií nebyl přítomen, nalezly i další laboratoře, jeho koncentrace v uplynulých dnes klesly. IGAM rovněž naměřil lehce nadlimitní hodnoty rtuti.

Místní rybáři najatí těžařskou společností instalují ochranné bariéry podél říčních břehů a také se snaží rozšířit ústí řeky, aby proud bahna co nejrychleji odtekl a rozptýlil se do mořských vod. Největší obavy panují ohledně usazení bahna na pláži, která je jedním z mála pravidelných hnízdišť ohroženého druhu želvy kožatky velké. Biologové se obávají i o dopad na další mořský život v oblasti, kde žije mnoho rozmanitých druhů včetně delfínů a keporkaků.

Ačkoliv zásobování vodou z řeky již bylo v některých oblastech obnoveno, stále je 150 000 lidí odkázáno na zásobování balenou vodou od společnosti Samarco, ta navíc prohlásila, že pomůže s hloubením studen podél koryta řeky. Společnost souhlasila s přispěním 270 milionů dolarů na obnovu postižené oblasti a obdržela pokutu dalších 250 milionů, podle odhadů budou ale škody ve výši několika miliard dolarů a jejich odstranění může trvat desítky let. Několik tisíc obyvatel se ocitá v existenciální tísni, protože je oblast závislá na příjmech z rybolovu a jako oblíbená destinace i na cestovním ruchu.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.