ZMĚNIT MÍSTO

Čerstvý západní vítr zeslábne, vydatné deště pohrozily záplavami

01.12.2015

Uplynulé dny byly ve znamení čerstvého západního větru, který dosahoval v nárazech až 70 km/h, na vrcholcích hor až 110 km/h, ten je doprovázen vydatnými dešti, které rychle zvedly hladiny některých toků na jihu a jihovýchodě Čech.

V průběhu úterý bude vítr i srážky slábnout, situace proto není nijak dramatická a rozvodněné řeky budou v průběhu dne kulminovat. Jedná se především o horní část Otavy a Vltavy, jelikož na Šumavě padlo nejvíce srážek a posílilo je tání sněhu. Otava, na horní části až po Sušici, vystoupala na třetí povodňový stupeň. Na druhý povodňový stupeň dosáhla také Divoká Orlice v Orlickém Záhoří. První stupeň povodňové aktivity byl ohlášená také na Vltavě v Lenoře, kde hladina řeky za 24 hodin vystoupala o 80 cm.

Úterní obloha je oblačná až zatažená, doprovázená vydatnými dešti, především na jihu a západě podél hranic. Později odpoledne a navečer se četné srážky postupně rozšíří od jihozápadu nad většinu území. Nejvyšší denní teploty
5-10 °C. Pokračující západní proudění, o síle 5-10 m/s v nárazech až 20 m/s, bude v průběhu dne slábnout.

Noc na středu bude zatažená, se srážkami, které se přesunou nad sever a východ území. Na horách srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 5-1 °C. Během dne postupně od jihozápadu vyjasňování oblohy, zatažená obloha zůstane pouze ve Slezsku. Přeháňky pouze ojedinělé, ve vyšších polohách sněhové. Nejvyšší denní teploty 7-12 °C. Vítr mírný západní až jihozápadní 2-6 m/s.

Čtvrteční noc předpovídáme polojasnou, místy doprovázenou mlhami. Nejnižší noční teploty 5 až 0 °C. Přes den potom převládající polojasná až jasná obloha s denními maximy 5-9 °C. Mírný západní vítr 2-6 m/s.

Podobný trend očekáváme i v pátek s postupným přibýváním oblačnosti a srážek o víkendu.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu