ZMĚNIT MÍSTO

Na Filipínách bylo kvůli tajfunu Melor evakuováno 750.000 lidí

14.12.2015

Manila 14. prosince (ČTK) - Už asi 750.000 lidí bylo evakuováno ve třech provinciích na Filipínách, které se připravují na příchod tajfunu Melor. Bouře by měla udeřit v oblasti, kterou před dvěma lety zpustošil ničivý tajfun Haiyan. Úřady varovaly, že Melor by mohl způsobit až čtyřmetrové vlny, sesuvy půdy a záplavy.

Bouře dnes ráno zasáhla severní okraj zemědělského ostrova Samar na východě Filipín. Doprovázely ji větry o rychlosti 185 kilometrů v hodině. Podle agentury AFP zatím nejsou hlášeny žádné materiální škody nebo zranění.

Právě Samar je regionem, který v roce 2013 zasáhl tajfun Haiyan a zabil zde 7350 lidí. Celkem v důsledku tohoto tajfunu zahynulo téměř 8000 lidí.

Nejvíce lidí, zhruba 600.000, bylo preventivně evakuováno v provincii Albay na jihu hlavního ostrova Luzon, kde panují obavy ze sesuvů půdy z úbočí sopky Mayon.

Humanitární organizace již mají podle agentury Reuters připravené balíčky první pomoci a jejich pracovníci mají pohotovost. "Pečlivě sledujeme trasu tajfunu a máme nachystány zásoby nezbytných věcí jako hygienické sady, vodu a stany," řekl Dennis O'Brien, ředitel místní pobočky organizace Plan International.

Na Filipíny udeří ročně až 20 silných tajfunů. Souostroví je totiž první pevninou, na které narazí bouře utvořené v Pacifiku. Někteří vědci soudí, že cyklony jsou čím dál ničivější kvůli klimatickým změnám.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu