ZMĚNIT MÍSTO

Příroda jako na jaře, opět padaly rekordy

23.12.2015

Počasí evokuje lidem jaro, přestože 22.12. začala astronomická zima. Již minulý týden jsme Vás informovali o kvetoucích stromech u nás a rozkvetlé třešně v Berlíně obletěly většinu médií i včera. Na úvodní fotografii můžete vidět rozkvetlou pampelišku, kterou včera na Pálavě vyfotil náš čtenář. V průběhu dnešního dne padly na řadě míst teplotní rekordy a i na štědrý den může rtuť teploměru vystoupat až k 10 °C.

Nejvyšší teploty dnes zaznamenali na Bruntálsku a Jesenicku, historické záznamy však byly přepsány na řadě dalších stanic a v pražském Klementinu, kde naměřili 12,9 °C, neodolal dokonce 220 let starý rekord z roku 1795. Teplotu nejvyšší si s 15,1 °C připsala stanice Osoblaha na Bruntálsku. Přes studenou frontu postupující od západu přes naše území, se budou teploty o svátcích pohybovat nadále okolo deseti stupňů Celsia.

Pro štědrý den předpovídáme oblačnou až zataženou oblohu, místy mlhy, především pak na jihu Moravy, ojediněle se může vyskytnout mrholení. Nejvyšší denní teploty 5 až 10 °C. Vítr slabý jihovýchodní 1-4 m/s.

Noc na první svátek vánoční bude oblačná až zatažená, s dešťovými přeháňkami a na severovýchodě. Nejnižší noční teploty 4 až 1 °C. Oblačno až zataženo bude i během dne, místy s dešťovými přeháňkami a mrholením, na Moravě se mohou objevit mlhy. Denní maxima v rozmezí 6 až 11 °C, na jihovýchodě 4 až 8 °C. Mírné jihozápadní proudění 2-6 m/s.

Sobotní den se po oblačné noci začne od západu vyjasňovat a v odpoledních hodinách očekáváme polojasnou oblohu na většině území. Rtuť teploměru v noci klesne na 5 až 2 °C, přes den se vyšplhá až ke 12 °C. Pokračující jihozápadní proudění 2-6 m/s.

Podobný trend očekáváme i v nadcházejících dnech.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu