ZMĚNIT MÍSTO

Invazní rostliny v ČR - díl 2.: Vlčí bob mnoholistý

06.06.2013

Invazní rostliny jsou nepůvodní druhy, které se dostaly na nové území. Tam se mohou a nemusí začít intenzivně šířit na úkor původní květeny.

 

Vlčí bob mnoholistý neboli lupina mnoholistá pochází ze západní části USA, odkud se rozšířil po Severní i Jižní Americe a též do Evropy, kde byl od 19. století hojně vyséván pro svoji schopnost obohacovat půdu o dusíkaté sloučeniny za pomoci symbiotických bakterií. Dále se využíval ke zpevňvání silničních a železničních náspů, v lesích jako krmivo pro zvěř. Ve skutečnosti obsahuje jedovaté alkaloidy, ktré poškozují játra, nervový systém, ledviny a srdce. Před 50 až sto lety byly vyšlechtěny odrůdy vhodné pro potravinářství (Lupinus albus, Lupinus luteus, Lupinus angustifolius - ve Středozemí; Lupinus mutabilis v Jižní Americe). Některé z nich se zkoušely pěstovat i u nás. Zároveň bylo vyšlechtěno velké množství variant, které slouží jako okrasné trvalky.

Vlčí bob v České republice roste na mýtinách a v řídkých lesích a na jejich okrajích. Tím často vytlačuje původní druhy.

Zbavit se této rostliny není snadné, pokud zrovna nepatříte mezi ty, kdož se jí marně snaží dát příležitost k růstu na své zahrádce. Dobře se šíří i semeny.

Vlčí bob mnoholistý (Lupinus polyphyllus) patří do čeledi bobovitých (Fabaceae).

Je to vytrvalá rostlina dorůstající někdy až 160 cm, kvete od června do září hroznem bílých, modrých až fialových květů, po odkvětu tvoří lusky.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu