ZMĚNIT MÍSTO

I rekordně teplý listopad přinesl mrazy až minus 16 stupňů

25.12.2015

Praha (ČTK) - I rekordně teplý listopad přinesl v České republice mrazy dosahující až minus 16 stupňů. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší listopadovou teplotou tak dosáhl skoro 40 stupňů Celsia. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Letošní podzim i začátek zimy přinesly mimořádně vysoké teploty. Listopad 2015 byl podle meteorologů třetí nejteplejší od roku 1961, kdy se začaly průměrné teploty pro Česko zaznamenávat. Na stanici Horská Kvilda bylo dokonce 3. listopadu spíše letních 22,4 stupně. I přesto měl ale listopad řadu dnů, kdy teplota spadla pod nulu. Během měsíce se mráz objevil na všech meteorologických stanicích.

Největší mrazy byly samozřejmě na horách. Nejnižší listopadovou teplotu naměřili meteorologové na šumavské Kvildě, kde bylo minus 16 stupňů, a nejvíce dnů s teplotou pod nulou - celkem 23 - bylo na šumavském Březníku. Obě místa leží nad hranicí tisíc metrů nad mořem.

Ale ani níže položeným místům se mrazy nevyhýbaly. Z oblastí pod 400 metrů nadmořské výšky bylo třeba ve Velkém Chvojnu na Ústecku zaznamenáno minus 10,9 stupně a dohromady 16 dnů s teplotami pod nulou. Stejný počet dnů s mrazem byl i v Šumperku.

Prosinec však opět přinesl rekordně vysoké teploty a ani v příštích dnech zima nepřijde. Podle dnešní předpovědi ČHMÚ bude až do neděle rtuť většinou nad nulou a místo sněhu čeká Českou republiku déšť. V pátek budou denní teploty dosahovat až 11 stupňů nad nulou a v sobotu a neděli až 12 stupňů. Místy bude slabě pršet nebo mrholit a na Moravě se mohou objevit mlhy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu