ZMĚNIT MÍSTO

Východ USA se vzpamatovává z bouře Jonas

24.01.2016

O víkendu udeřila na východ Spojených států bouře Jonas, desátá v pořadí pro zimu 2015-2016, která s sebou přinesla nejen velké množství sněhu, ale také silný vítr a záplavy. Již nyní je jisté, že se zapíše do historie jako jedna z nejsilnějších.

foto: blvdoneShutterstock.com

Ve stavu pohotovosti bylo jedenáct států, uzavřeny byly letiště, školy, úřady i obchody. Na mnoha místech byli občané vyzváni, aby nevycházeli ze svých domovů. Meteorologové vydali před bouří varování, že místy může napadnout až 80cm sněhu. To se zatím nenaplnilo a podle posledních zpráv již sněžit přestalo, přesto například v New Yorku napadlo 68 cm sněhu a pokud začne sněžit znovu, bude prolomen dosavadní rekord, doposud je letošní nadílka druhou nejvyšší v historii. Podobné je to ve státě New Jersey s 66 cm, 60 cm sněhu zasypalo stát Washington a přes 50 cm hlásí i Filadelfie.

Katastrofální dopad měla bouře především pro dopravu. Sníh paralyzoval všechna velká letiště v oblasti, za sobotu a neděli bylo zrušeno více než 9500 letů. Přestože na řadě letišť plánují z velké části obnovení provozu ještě v neděli večer, bylo zrušeno téměř 700 pondělních letů a další mohou přibývat. Dlouhé hodiny zůstala uvízlá řada vozů na silnicích, kde se tvořily až desítky kilometrů dlouhé kolony. V neděli ráno byl ve městech New York a Baltimore zrušen zákaz vyjíždět na komunikace a postupně se obnovuje i provoz metra a dalších částí dopravní infrastruktury, městská doprava byla následně obnovena i v New Jersey. Dopravní situace má na svědomí i většinu ze 14 zatím hlášených obětí, pouze zlomek tvoří podchlazení a nehody při odklízení sněhu. Na čtvrt milionu obyvatel se ocitlo bez elektrického proudu.

Mimo nápor sněhu a větru postihly pobřeží New Jersey a Delaware záplavy způsobené vysokými vlnami. Ačkoliv bylo vydáno varování až do nedělního večera, nejsou již vlny vysoké jako v sobotu. Na několika místech v New Jersey prolomila povodňová vlna rekord stanovený hurikánem Sandy v roce 2012. Voda rychle zaplavila řadu silnic a domů u pobřeží a v níže položených částech měst, někteří obyvatelé museli být evakuováni.

zdroje:
http://www.weather.com/storms/winter/news/winter-storm-jonas-philadelphia-new-jersey-impacts
http://www.weather.com/storms/winter/news/winter-storm-jonas-impacts-new-york-city-long-island
http://edition.cnn.com/2016/01/23/us/weather-winter-snowstorm/index.html 
http://edition.cnn.com/2016/01/24/us/weather-winter-snowstorm/index.html


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu