ZMĚNIT MÍSTO

V oblasti východní Asie udeřily sněhové bouře a tuhé mrazy

27.01.2016

O uplynulém víkendu postihly země východní Asie rekordní mrazy, řada zemí není na chladné počasí zvyklá, proto si chlad vyžádal značné oběti na životech. Postiženo bylo Japonsko, Hong Kong, jižní část Číny, Tchaj-wan, Jižní Korea, sever Vietnamu a Mongolsko.

Vlna ledového větru, sněhových bouří a tuhých mrazů, způsobená arktickým prouděním ze Sibiře, překvapila východní část Asie. Husté sněžení zapříčinilo zrušení několika stovek letů, sníh dorazil i do tropických oblastí a řada lidí ho tak spatřila poprvé v životě. 24 meteorologických stanic v Číně zaznamenalo historické minimum, 3 °C naměřené v Hong Kongu jsou minimem za posledních 60 let, 4 °C v hlavním městě Tchaj-wanu Taipei představují nejnižší teplotu za 44 let a v centrální části Mongolska padl historický rekord, kdy rtuť teploměru klesla na -46,8 °C.

Mimo zrušených letů, zavřených škol a přerušeného ultra maratonu v Hong Kongu, si nepříznivé počasí vyžádalo přinejmenším 95 lidských životů a stovky zraněných. Nejvíce obětí na životech hlásí Tchaj-wan, kde na podchlazení nebo srdeční zástavu vlivem prudkého poklesu teploty zemřelo 90 obyvatel a 5 obětí připadá na Japonsko.

Sníh uzavřel o víkendu letiště ve známém jihokorejském letovisku, ostrově Čedžu, díky čemuž zde uvízlo několik desítek tisíc turistů. Na ostrově známém pro své pláže a příjemné počasí byla naměřena teplota -6 °C.

zdroje:
http://www.theguardian.com/world/2016/jan/25/deaths-japan-taiwan-snow-ice-chaos-asia
http://www.bbc.com/news/world-asia-35397763


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu