ZMĚNIT MÍSTO

Je virus Zika vážnou hrozbou pro člověka?

11.02.2016

V krátké době posledních týdnů roku 2015 a začátku roku 2016 se objevilo na internetu a v tištěných médiích poměrně velké množství katastrofických článků varujících před rizikem a šířením viru Zika, který se prostřednictvím komára šíří po celém světě.

Jedná se o velké množství nových článků, které přináší téměř všechna vydavatelství po celém světě. Jedná se o nový nebezpečný virus ze Severní Ameriky a existuje vážné riziko globální pandemie? Samotné téma epidemie viru a věrohodnost všech informací vyvolalo velmi emotivní diskuzi v redakci, která vyústila odchodem odpovědného redaktora z důvodu požadavku na cenzuru publikovaných informací ze strany vydavatele a následnou skutečnou cenzuru ve chvíli, kdy došlo k vydání vlastního článku o viru Zika.

Vzájemná nedůvěra na pracovišti i v lidských vztazích mimo práci přinášejí vážné problémy pro další fungování a rozvoj. Osvědčená praxe vydavatelů ověřovat citované zdroje selhává ve chvíli, kdy většina předních médií přináší zcela převzaté informace, neboť rychlost šíření zprávy zvyšuje tlak na publikaci bez prověření zdrojů.

Společnost Evaluate Dynamics má nyní k dispozici náhledy nebo vlastnictví lékařských a vědeckých výzkumů spojených s virem Zika. Tyto dokumenty považujeme za důvěryhodné a směrodatné pro další informování o všem, co je spojené s šířením tohoto viru.

První lékařský výzkum o vlivu viru Zika na člověka byl provedený v polovině padesátých let dvacátého století. Nejedná se tedy o nově vytvořený virus, který je prostřednictvím genetické manipulace vložený do DNA komára, jak informovala některá z prvních zpráv o viru. Jako zdroj nákazy člověka uvádí výzkumy z padesátých let přenos viru z opice na člověka, podobně jako se o tom spekuluje v případě HIV/AIDS. Stejně jako virus Zika, může být i virus HIV přenášen komárem a jeho infikovanou krví, rizika nakažení a důsledků virů HIV a Zika jsou ale pro člověka zcela jiná.

Virus Zika pravděpodobně existuje ve dvou rozdílných kmenech a uvádí se možné riziko prenatálního poškození mozku plodu u těhotné ženy infikované v průběhu těhotenství. Při běžném nakažení k poškození mozku člověka nedochází. Sérum protilátek existuje pro obě kmenové verze viru a je účinné. Symptomy a projevy infikace virem jsou podobné projevům nákazou žloutenky, včetně nažloutlé kůže u nakaženého člověka.

Vědecké výzkumy, které má Evaluate Dynamics o viru Zika v plném rozsahu:
Zika Virus Infection Experimentally Induced In A Human Volunteer
Zika Virus (I). Isolations And Serological Specificity
Zika Virus (II). Pathogenicity And Physical Properties

Pokud zjistíme nové skutečnosti o tomto viru, budeme vás neprodleně informovat. Zatím však není důvod ke znepokojení nebo obavám, epidemie viru podle předběžného studia dostupných vědeckých výzkumů aktuálně nehrozí a nákaza virem NENÍ pravděpodobná. Lze vyloučit, že vir Zika NENÍ produkt genetického inženýrství nebo genetických úprav DNA v těle komára a NENÍ záměrně vypuštěný pro nákazu v Evropě nebo jinde.

Počet nově publikovaných článků o viru Zika postupně klesá. Počet nových zdrojů informujících o viru dosáhl svého vrcholu v první polovině prosince a od té doby stále klesá. Charakteristika vydaných zpráv o viru Zika odpovídá spíše charakteristice šíření poplašné zprávy včetně přebírání neověřených tvrzení o jeho působení a důsledcích na člověka bez ověření důvěryhodnosti zdrojů těchto informací.

JK, Slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu