ZMĚNIT MÍSTO

Podmínky na horách zlepšil nový sníh, někde ale bojují s oblevou

19.02.2016

Praha (ČTK) - Podmínky ve většině lyžařských areálů zlepšil před víkendem nový sníh a ochlazení, které umožnilo provozovatelům po čase znovu spustit sněžná děla. To neplatí pro střediska v Beskydech či na jihu Moravy, kde se kvůli vysokým teplotám potýkají s oblevou a zasněžovat nemohou. Tající sníh či deštivé počasí trápí i níže položené areály po celé republice. Běžkaři si stále mohou vybrat z desítek kilometrů upravených běžeckých tratí například na Šumavě či na Jizerské magistrále.

"Sněžná děla jsme mohli pustit po měsíci," uvedl Pavel Bažant ze společnosti, která provozuje v Jizerských horách areály na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově. Na sjezdovkách v Tanvaldském Špičáku je od 50 do 70 centimetrů sněhu, to je nejvíc v kraji. I na Ještědu v Liberci jsou podmínky pro lyžaře výborné.

V Krkonoších napadlo kolem pěti centimetrů sněhu a teploty pod bodem mrazu ve vyšších partiích umožnily doplnit zásoby technického sněhu. Horská zimní střediska v Pardubickém kraji proto nabízejí stále dobré podmínky. Na sjezdovkách leží místy až 70 centimetrů sněhu. Obleva však již dolehla na některé areály v podhůří, některé již zastavily provoz. Bez omezení dosud překonávají mírnou zimu lyžařská centra v Orlických horách.

V nejvyšších částech Jeseníků připadlo v uplynulých dnech 15 až 20 centimetrů sněhu. Zimní atmosféru však od středy překazilo oteplení, na mnoha místech prší. Podle provozovatelů areálů jsou ale podmínky pro lyžování dobré. Do hor mohou stále vyrazit i běžkaři. K dispozici jsou jim však pouze trasy v nejvyšších partiích hor.

Na Vysočině je přes deštivé počasí otevřeno šest lyžařských sjezdovek - Šacberk, Křemešník, Harusův a Fajtův kopec, Nový Jimramov a Svratka.

Ochlazení z minulých dnů a středeční sněžení vylepšilo podmínky v lyžařských areálech v Ústeckém kraji. Otevřít se chystají i některá menší střediska v nižších polohách. Mimo provoz zůstává Bouřňák.

Podmínky pro sjezdové lyžování jsou i v Karlovarském kraji příznivé, na sjezdovkách leží až 70 centimetrů sněhu. S obtížemi jsou sjízdné některé běžecké tratě.

Lyžovat se dá rovněž na všech sjezdovkách v jižních Čechách, jen někde čekají lyžaře určitá omezení způsobená nedostatkem sněhu. Kolem Kvildy je připraveno na 55 kilometrů běžeckých tratí. Na Železnorudsku jsou v provozu areály Špičák, Nad Nádražím, Samoty, Belveder, Weissova louka a Goldhof. Lyžuje se také na nedalekém německém Velkém Javoru, který hlásí na sobotu sněžení.

Ve středních Čechách se přes nový sněhový poprašek podmínky k lyžování nezlepšily. V provozu jsou jen areály na Monínci a v Chotouni u Prahy.

Podmínky pro lyžaře ve Zlínském kraji se kvůli vysokým teplotám a dešti zhoršily. Díky zásobě sněhu z dřívějška jsou však v areálech stále některé sjezdovky v provozu a provozovatelé doufají, že se podmínky ještě zlepší. Teplé počasí a déšť dál trápí také provozovatele beskydských lyžařských areálů. Ubývá sněhu, někteří vlekaři proto omezují provoz, ruší především večerní lyžování. Areály, které nemají sněžná děla, jsou mimo provoz.

Na jižní Moravě jsou kvůli oblevě v provozu už jen tři ze čtyř lyžařských center. Dnes ukončil sezonu vlek ve Filipově údolí na Hodonínsku. Lyžuje se zatím v Němčičkách, Olešnici a Hodoníně u Kunštátu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu