ZMĚNIT MÍSTO

Podmínky na horách zlepšil čerstvý sníh a mráz,níž ale sníh chybí

26.02.2016

Praha (ČTK) - Podmínky k lyžování zlepšil ve většině větších lyžařských areálů čerstvý sníh a noční mráz. Po oteplení a dešti v závěru minulého týdne se opět ochladilo a vlekaři mohli znovu spustit sněhová děla, aby technickým sněhem doplnili i několik centimetrů nového napadaného sněhu. Níže položené areály se však s nedostatkem sněhu potýkají dál, někde už provozovatelé sezonu ukončili.

"Na sjezdovkách je přemrzlý mokrý sníh a do toho je namíchaný trochu prašan, který ve středu padal v přeháňkách. Takže si myslím, že je to hezké lyžování," míní náčelník harrachovské lanovky Milan Goč. Podmínky k lyžování by se podle vlekařů měly do víkendu ještě zlepšit. "Předpověď je příznivá, vypadá to, že budeme moci tři noci zasněžovat," uvedl Pavel Bažant ze společnosti Ski bižu, jež provozuje tři střediska v Jizerských horách. V Libereckém kraji jsou v provozu všechna větší střediska. Nejvíce kilometrů tratí nabízí krkonošská Rokytnice nad Jizerou, téměř deset kilometrů.

SkiResort Černá hora - Pec nabízí lyžařům přes 33 kilometrů sjezdových tratí, na kterých leží od 30 do 60 centimetrů sněhu. V Říčkách v Orlických horách přes noc nasněžili zhruba pěticentimetrovou vrstvu technického sněhu, na sjezdovkách ho leží od 50 do 80 centimetrů.

Na Šumavě připadlo v minulých dnech kolem deseti centimetrů sněhu, v provozu jsou stále všechna větší střediska. V jižních Čechách nabízí nejvíce kilometrů upravených sjezdovek areál v Lipně nad Vltavou, nový sníh si pochvalují i na Zadově. V Plzeňském kraji se lyžuje jen v největších šumavských areálech. V provozu jsou v Železné Rudě a na Špičáku areály Ski&Bike Špičák, Nad Nádražím, Belveder, Samoty a menší Goldhof.

Běžkaři mají dobré podmínky v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách a také v Jeseníkách, kde jim jsou ale k dispozici pouze trasy v nejvyšších partiích, stejně tak na Šumavě. Běžkaři zde mohou vyrazit například kolem Prášil, kde je na hřebenech ještě až 60 centimetrů sněhu. Dostatek sněhu pro běžkaře není například v Beskydech, upravený je jen malý okruh na Pustevnách. Kvůli nedostatku přírodního sněhu změnil podobu sobotní závod Noční stopa Valachy ve Velkých Karlovicích. "Nepojede se na běžkách. Závodníky místo toho stejně jako v roce 2014 čeká terénní běh na deset kilometrů," uvedla za pořadatele Martina Žáčková.

V níže položených oblastech musely kvůli nedostatku sněhu některé areály přerušit nebo omezit provoz. Ve Zlínském kraji většina areálů v nižších polohách kvůli oteplení v posledních dnech sezonu ukončila. V provozu je pouze středisko ve Stupavě na Uherskohradišťsku, které díky velké zásobě technického sněhu pravidelně končí s lyžováním ve Zlínském kraji jako jedno z posledních.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu