ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí s výhledem na následující týden

13.06.2013

V posledních dnech a měsících nám počasí co do slunečního svitu příliš nepřálo. Nyní to vypadá, že by se situace mohla obrátit k lepšímu. Sice by se ze začátku mělo přechodně ochladit, ale dále budou teploty zřejmě stoupat a dočkáme se i sluníčka. Uprostřed týdne to zatím vypadá i na dosažení tropických hodnot teploty vzduchu. To je však ještě daleko, proto se podívejme na předpověď pro nejbližší dny.

Dnes, 12. 6. 2013 v 18 UTC, panovalo nad Českem skorojasno až polojasno, srážky nebyly v tomto termínu zaznamenány. Teploty se pohybovaly mezi 16 až 20 °C, v Čechách až 22 °C. Tlak vzduchu mírně rostl, na západě pak nevýrazně klesal. Dohlednost byla povětšinou vyšší než 30 km. Vítr vál na východě ze severovýchodu rychlostí do 3 m/s, v Čechách byl proměnlivý a měl rychlost do 3 m/s.

V Evropě se teploty konečně vrátily k normálu a tak nejvyšší hodnoty naměřili dnes v 18 UTC na jihozápadě a to až tropických 33 °C (Španělsko), naopak nejnižší teplota vzduchu byla na severu Skandinávie, a to pouze okolo 8 °C.

Synoptická situace je taková, že se nacházíme ve výběžku vyššího tlaku vzduchu, který k nám posílá relativně teplý vzduch od jihozápadu. V pátek by nás pak měla přecházet vlnící se studená fronta, která je aktuálně lokalizována nad britskými ostrovy a souvisí s tlakovou níží se středem severněji. Za ní by se měl nad naše území obnovit příliv vyššího tlaku vzduchu ve formě tlakové výše, která by měla způsobovat zvýšené teploty a slunečný ráz počasí. Přibližně uprostřed příštího týdne by přes naše území měla přecházet studená fronta, která pohne s teplotami směrem dolů.

Ve čtvrtek bychom se měli obejít beze srážek. Obloha bude skorojasno až polojasná, vyskytovat by se měly cirrovité oblaky. Večer a v noci může od západu přibývat oblačnost související se studenou frontou. Maximální teploty se vyhoupnou na 22 až 26 °C, tomu nám povane vítr rychlostí do 5 m/s z jižních směrů, na východě ještě zpočátku severní.

 Pátek bude ve znamení polojasné oblohy, od západu až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, které se budou během dne stěhovat na Moravu a do Slezska a postupně budou slábnout. Oblačnost se také bude od západu protrhávat. Minimální noční teploty můžeme očekávat v rozmezí 10 až 14 °C, maximální budou 17 až 21 °C. Vítr zpočátku jižní, postupně severozápadní rychlostí 3 až 7 m/s, v nárazech až 10 m/s.

sobotu se dočkáme podle týdenní předpovědi ČHMÚ z 12. 6. 2013 jasné až polojasné oblohy, ale na jihu a jihovýchodě může být ještě zpočátku oblačno s přeháňkami. Ráno očekávejme ojediněle mlhy. Ráno teploty klesnou na 7 až 11 °C, odpoledne vystoupí na 21 až 25 °C. Vítr bude slabý jihovýchodní, na východě severovýchodní, během dne se bude stáčet k jihozápadu.

Přelom týdne a týden příští bude jasný až polojasný, ojediněle, později místy se budou vyskytovat přeháňky a bouřky. Zpočátku se mohou vyskytovat i mlhy. Noční teploty můžeme očekávat v okolí 10 °C, postupně však porostou. Denní maxima budou zpočátku okolo 26 °C, uprostřed týdne až okolo 29 °C.

Zdroje:

http://air.slunecno.cz/index.php

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

 

 

 

Václav Smolka

Dne 12. 6. 2013

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu