ZMĚNIT MÍSTO

Dopravu komplikují popadané stromy, problémy řeší i energetici

01.03.2016

Praha 1. března (ČTK) - Těžký mokrý sníh způsobil během noci a nad ránem komplikace na řadě silnic a železničních tratí v Česku. Se spadlými stromy se aktuálně musejí vypořádávat zejména středočeští silničáři, některé úseky silnic byly proto přes noc uzavřeny. Problémy řeší i energetici. V okresech Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ museli kvůli velkému množství poruch na vedení vyhlásit kalamitní stav.

Bez proudu jsou podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové tisíce domácností. "Dispečink eviduje na pět desítek poruch na vedení vysokého napětí především na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Dobříše, Slap, Štěchovic, Jílového a Říčan," uvedla Holingerová. Příčinou poruch byl pád sněhem přetížených stromů a větví na elektrické vedení.

Také středočeská policejní mluvčí potvrdila, že celou noc přijímali policisté oznámení o padlých stromech. Neprůjezdná byla kvůli nim například komunikace u Slap. Na 30. kilometru dálnice D1 u Vráže popadaly stromy do pravých jízdních pruhů v obou směrech. Podobnou situaci silničáři řešili například i na 17. kilometru dálnice D10 z Prahy do Turnova nebo na silnici číslo 3 u Mirošovic.

Kromě padlých stromů komplikovaly dopravu v kraji například kamiony uvízlé v kopcích. "Nestala se žádná vážná ani hromadná dopravní nehoda," uvedla mluvčí. Na středočeských silnicích jsou zbytky sněhu, místy ledovka.

V Ústeckém kraji jsou s obtížemi sjízdné některé silnice na Děčínsku. Několik silnic nižších tříd především na Mostecku je uzavřených. Smrtelná nehoda se stala poblíž Libouchce, kde se dnes ráno srazil autobus se dvěma osobními auty. Jeden člověk zahynul, zraněných je 12. kvůli odklízení následků havárie a vyšetřování zůstává silnice I/13 uzavřená. Policie odhaduje uzavírku přibližně do 12:30.

K mimořádné opatrnosti nabádají silničáři na dálnici D8. Úsek od Ústí nad Labem po státní hranice s Německem byl v pondělí večer kvůli přívalům sněhu uzavřen. Na německé straně na dálnici A17, která na D8 navazuje, zablokovaly provoz mezi Pirnou a Breitenau-Schönwald nákladní automobily stojící napříč vozovkou.

Sníh v noci nepřidělal práci jen silničářům, ale i železničářům. Kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz například mezi Velkými Hydčicemi a Žichovicemi v Plzeňském kraji. Stromy překážejí i v úseku mezi stanicemi Praha-Běchovice - Úvaly nebo mezi Vraným nad Vltavou a Dobříší. Hasiči vyjížděli od půlnoci do dnešních 07:00 v souvislosti se sněhem ke 227 událostem.

Během dnešního dne čeká vydatné sněžení Slezsko a většinu Moravy. Aktuální varování Českého hydrometeorologického ústavu se týká Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. V Beskydech může napadnout kolem 30 nového sněhu. Naopak v Čechách už bude sněžit jen slabě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu