ZMĚNIT MÍSTO

Zoo Praha chybí 2 z 18 uniklých ibisů,byli ve Zličíně či u Džbánu

12.03.2016

Praha (ČTK) - Pražské zoo ještě schází dva z 18 vzácných ibisů skalních, kteří uletěli 1. března z voliéry poškozené sněhem. Naposledy lidé viděli uniklé ibisy v Praze ve Zličíně či u koupaliště Džbán, ale hlášení ubývá. Zoo proto prosí veřejnost, aby i nadále zahradu o pohybu ptáků informovala, sdělila dnes ČTK mluvčí zoo Jana Myslivečková.

"Během osmi dnů bylo odchyceno 16 ibisů. Považujeme to za neuvěřitelný úspěch, který se podařil jenom díky spolupráci a solidaritě veřejnosti, médií a nasazení našich zaměstnanců," oznámila.

Zprávy o uniklých ptácích se rychle šířily na sociálních sítích. "Bohužel počet oznámení o pohybu ibisů se výrazně snížil, ale nám stále ještě dva ptáci chybí. Prosíme tedy dále o aktuální hlášení pozorování ibisů na telefonní číslo 734 524 439," doplnila mluvčí.

Poslední informace o ibisech, které zoo dostala, byly z oblasti Zličína a okolí Džbánu. "Ale mohou se objevit kdekoliv," uvedla Myslivečková. Část ibisů byla chycena i mimo Prahu, jeden třeba v Letech u Dobřichovic, což je přes 24 kilometrů vzdušnou čarou od pražské zoo.

Jednoho ibisa například polapil mladý pár s pomocí mikiny, dalšího chytil policista, pracovník pošty nebo sám náměstek pražské zoo, a to často vysoko nad zemí - na okenních parapetech či lešení. V neděli pak u pražské Ruzyně pomohl dravec cvičený k ochraně ruzyňského letiště chytit odrostlé mládě ibisa vylíhnuté teprve loni.

Nalezence umísťují pracovníci zahrady do zázemí, aby se zotavili z nezvyklého zážitku. Část z odchycených ibisů již mohou lidé vidět v náhradní voliéře proti expozici tapírů. Jeden z navrátilců uhynul kvůli neprůchodnosti střev, když venku spolykal mnoho cizorodých předmětů - od slimáků až po kousky skla nebo části pozinkované podložky.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu