ZMĚNIT MÍSTO

Na Fidži řádila tropická cyklóna Zena

15.04.2016

Fidži zasáhla další tropická cyklóna. Místní obyvatelé se letos potýkají již s druhou tropickou cyklónou. V únoru tohoto roku, na ostrově řádila cyklóna Winston, která napáchala masivní škody a na odklízení trosek, se stále ještě pracuje. Začátkem dubna začala na Fidži běsnit další tropická cyklóna Zena, která si už vybrala oběť na životě jednoho člověka a další se pohřešují. 

Vláda Fidži vyhlásila ve středu 6.4. zákaz vycházení a všechny školy byly uzavřeny až do čtvrtka. Na mnohých místech ostrova bylo evakuováno tisíce osob, aby byly preventivně eliminovány další ztráty na životech. Zena je svou silou ekvivalentní hurikánu druhého stupně na Fujitově stupnici. 


Fidži v nynějších dnech sužuje ještě jedna živelná katastrofa a tou jsou povodně, které vznikají v důsledku cyklóny Zena. Jen za neděli a pondělí spadlo přes 300 mm srážek. Z úterý na středu spadlo dalších 150 mm a meteorologové předpokládají, že vytrvalé deště přetrvají až do čtvrtka a poté se Zena přesune na jihovýchodní část ostrova Fidži. 


V závěru čtvrtka už cyklóna bude slábnout a bude označena na stupnici jedna. Na Fidži už armáda evakuovala přes 3600 občanů a bylo zřízeno 80 záchranných center. Záchranáři dělají vše pro to, aby byly ztráty na životech co nejnižší, ale je jisté, že ostrovní ekonomiku tato živelná katastrofa vážně poznamená, což se projeví na snížení životní úrovně této ekonomicky slabé ostrovní země. Odklízení trosek potrvá několik měsíců a obnovení infrastruktury a rekonstrukce budov potrvá roky. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu