ZMĚNIT MÍSTO

Jižní Asii zasáhlo mohutné zemětřesení

15.04.2016

V oblasti jižní Asie udeřilo mohutné zemětřesení, které mělo podle americké služby USGS sílu 6,6 stupňů Richterovi stupnice. Zemětřesení mělo epicentrum v Pákistánu a otřesy byly zaznamenány v Afghanistánu i v indickém hlavním městě Dillí. Pákistánské úřady informovaly veřejnost, že již evidují desítky zraněných osob a jednu oběť na životě. Zároveň byli občané varování, před možnými sesuvy půdy.

V současné době panují pochyby o skutečné síle zemětřesení v oblasti Pákistánu, Indie a Afghanistánu. Pákistánské úřady naměřily 7,1 stupňů a naproti tomu německá geologická služba GFZ o půl stupně méně. Epicentrum zemětřesení prý leží v pákistánské provincii Chajbar Pachtunchvá poblíž města Čitrál v hloubce necelých 210 km.

Po prvních otřesech v Afghánském Kábulu se domy chvěly v základech a místní občané se ihned uchýlili k modlitbám. Otřesy byly tak silné, že muselo být na několik hodin odstaveno i metro v Dillí a otřesy byly cítit i v Kašmíru.

V Péšavarské nemocnici již byly hospitalizovány tři desítky lidí včetně žen a dětí. Ve většině případů se však jednalo jen o lehká zranění. Nadále se však pohřešuje pětice lidí, které nejspíš uvěznily trosky zborcených budov. V celé oblasti je nadále přerušeno telefonické spojení. Celá pákistánská provincie leží na oblasti s velmi vysokou seizmickou aktivitou a podobná zemětřesení tu nejsou nic nového. V loni si zde vyžádalo zemětřesení takřka 400 obětí na životech.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu