ZMĚNIT MÍSTO

Miliony lidí v Chile jsou bez pitné vody

18.04.2016

Přes čtyři miliony lidí hlavního města Chile Santiago, byli bez vody z vodovodního systému, který byl vlivem sesuvu půdy kontaminován. V Chile už několik dní vydatně prší a společnost Codelco, která vlastní jeden z největších dolů na měď na světě, byla nucena důl uzavřít.

Úředník společnosti Codelco informoval veřejnost, že důl bude odstaven nejméně po dobu třech dnů. Měděný Důl El Teniente leží v podhůří And a je vzdálen 150 kilometrů od Santiaga. V současné době důlní inženýři odklízí škody, způsobené sesuvy půdy a přesměrovávají místní toky, které způsobily škodu na strojním zařízení.  


Důl El Teniente je neuvěřitelně veliký, má více než 3000 km štol. Několikadenní odstávka dolu způsobí ztrátu více jak 5000 tun mědi, která by mohla být vytěžena. Chile je největší vývozce mědi na světě, pokrývá jednu třetinu globální produkce.


Chilaská havarijní agentura varovala přes sedm milionů lidí hlavního města Santiago, před znečištěním vody. Na znečištění vodovodního systému mohou sesuvy půdy, které znečistily řeky Maipo a Mapocho. Přes čtyři miliony obyvatel je v současné době bez pitné vody a jsou závislí na balených vodách, kterých je akutní nedostatek.


Obecní úřad aktivoval nouzový plán, který zahrnuje nasazení šedesáti vodních cisteren a rozšířením 45 zdrojů pitné vody, do všech oblastí Santiaga. Místní občané již v sobotu vykoupili všechnu balenou vodu v supermarketech.


Mohutné deště, které způsobily sesuvy půdy již poškodily stovky domů. Meteorologové předpokládají, že deště budou slábnout začátkem úterý.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu