ZMĚNIT MÍSTO

Vlna veder již na jihu Indie zabila 160 lidí

23.04.2016

Po několika týdnech neutuchajících vln veder na jihu a východě Indie už zemřelo přes 160 osob. Hyderabad v Indii je odkázán na monzunové deště, které by měly dorazit do několika týdnů.

Mezi oběťmi veder byli většinou zemědělci a dělníci z oblastí Telangana, Ándhrapradéš a Urísa. Teploty ve stínu se pohybují už řadu týdnů nad 45 stupňů Celsia.

Indické úřady uzavřely ve výše zmíněných oblastech školy až do 26.4. a místním občanům zdarma zajišťují minerální vodu a podmáslí, aby se předešlo dehydrataci. Občané byli zároveň i vyzváni, aby zůstávali přes den doma a vycházeli až po západu Slunce.

Letošní dubnové teploty jsou v Indii celkově velmi nadprůměrné a v dlouhodobém měřítku jsou o téměř deset stupňů vyšší jak v uplynulých letech. Takto vysoké teploty bývají v Indii až koncem měsíce května.

Policie již hlásí přes 50 mrtvých v oblasti Urísa. Mnoho lidí zemřelo na následky veder i v dalších oblastech Indie, jako je Andhra Pradesh nebo Telangana. Dohromady zemřelo již 160 lidí.

V důsledku veder se potýká přes 300 milionů obyvatel Indie s vážným nedostatkem vody. Někteří farmáři se ocitli v bezvýchodné situaci a uchýlili se k sebevraždě. V Indii denně umírají desítky tisíc zvířat a uhynula i většina zemědělských plodin. Postupně vysychají řeky, jezera i spodní vody.

S rekordně vysokými dubnovými teplotami, se letos potýká i zbytek světa včetně USA.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu