ZMĚNIT MÍSTO

Kanadskou provincii Alberta zasáhl monstrózní požár

11.05.2016

Masivní požár v Kanadské provincii Alberta již zasáhl takřka 2000 kilometrů čtverečních lesního porostu. Nejvíce se požár rozšířil v sobotu tohoto týdne a škody, které už napáchal, šplhají do astronomických výšin. Hasičům poblíž města Fort McMurray, se pomalu daří dostat živel pod kontrolu. Ve městě bylo evakuováno už přes 90 tisíc občanů a je možné, že se požár bude nadále rozšiřovat až do provincie Saskatchewan, která s Albertou sousedí.

Jen ve městě Fort McMurray oheň zničil takřka 2400 budov. Úřady očekávají, že by se někteří evakuovaní občané mohli vrátit do svých domovů již do dvou týdnů. V nynějších dnech kanadským hasičům pomáhá se zkrocením požáru déšť. Už teď je však jasné, že se tento požár zapíše na seznamu největších živelných katastrof, které postihly území Kanady za posledních sto let.

Požár se rozšířil především proto, že bylo v Albertě několik dní velice horko a delší dobu zde nepršelo. Vyschlými lesy se požár neuvěřitelně rychle rozšířil a hasičům se tak brzo situace vymkla kontrole. S požárem bojuje přes 600 hasičů z celé Kanady a při hašení jim pomáhá takřka 20 helikoptér a 15 letadel. I přes obrovské úsilí budou hasiči s požárem bojovat ještě několik měsíců.

Většina obyvatel Fort McMurray byla evakuována do Calgary a Edmontonu, kde o ně bude dočasně postaráno, než se budou moci vrátit do svých domovů. Rozšiřující se požár ohrožuje i tamější těžbu ropy a úřady evakuují zaměstnance těžebních společností z těžko dostupných míst.

Jako první přistoupila k zastavení těžby ropy společnost Syncrude, kterou ohrožoval hustý kouř na více než čtvrtině vrtů. Většina pracovníků společnosti již byla letecky dopravena do bezpečí. Samotným ropným nalezištím naštěstí přímé riziko požáru nehrozí, protože jsou v okolí dostatečně odlesněny.

Požár v Kanadě již napáchal neuvěřitelné škody, které jsou aktuálně odhadovány na více než 10 miliard kanadských dolarů. Všechny škody však nejsou vyčísleny a je jisté, že toto číslo nadále poroste.

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu