ZMĚNIT MÍSTO

Počasí na víkend a počátek příštího týdne

21.06.2013

Sotva dozněl jeden extrém v podobě povodní a už si zase počasí umanulo, že nám znovu ukáže, jakou má moc. V posledních dnech jsou překračována teplotní maxima téměř na celém území republiky, množství atmosférického ozónu se stále drží pod dlouhodobým normálem a v úterý jsme místy zaznamenávali silné bouřky, v Krnově dokonce i tornádo. Podle týdenní předpovědi ČHMÚ z 20. 6. 2013 by se však měl ráz počasí změnit a teploty se mohly zase umírnit.

Dnes, 20. 6. 2013 v 12 UTC, panovalo nad Českem skorojasné počasí, jen na některých meteorologických stanicích bylo až polojasno. Srážky většinou nebyly zaznamenány, ale v oblasti Šumavy se již rozvíjela kupovitá oblačnost typu kumulonimbus produkující i intenzivní přeháňky a bouřky. Dohlednost se pohybovala v rozmezí od 10 do 30 km a tlak vzduchu většinou klesal. Teploty se držely mezi 29 a 33 °C. Vítr vál mírný jihovýchodní rychlostí 3 až 5 m/s.

Pokud bychom se podívali na teplotní zvrstvení napříč Evropou, nejvyšší hodnoty můžeme očekávat ve střední a jihovýchodní Evropě, naopak nejchladněji je nad Skandinávským poloostrovem a také Britskými ostrovy.

Situaci nad územím České republiky bude od západu ovlivňovat zvlněná studená fronta, která by měla přinést očekávané ochlazení. Toto frontální rozhraní souvisí s tlakovou níží, která se nachází severozápadně od nás a po přechodu zmiňované fronty k nám bude z týlu tlakové deprese proudit relativně chladný vzduch od severozápadu.

Páteční počasí bude polojasné, na některých místech až oblačné, vyskytovat se budou přeháňky, které jsou pravděpodobnější na západě a jihu území. Od jihozápadu by také mělo k večeru přibývat oblačnosti. Teploty by měly být ještě poměrně vysoké a to 26 až 31 °C na východní polovině, na západě bude chladněji a to okolo 24 °C. Vát by měl převážně západní vítr rychlostí do 5 m/s, který může v bouřkách přechodně zesílit.

Sobotní počasí bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy, na východě ještě zpočátku až polojasno. Vyskytovat by se měl také déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku i bouřky. V Čechách se bude oblačnost odpoledne nebo večer postupně protrhávat. Noční teploty poklesnou na 15 až 19 °C, na západě může být o něco chladněji. Přes den se budou pohybovat mezi 22 až 26 °C, na východě až 28 °C. Vítr bude severozápadní, postupně až západní do 5 m/s, ale v bouřkách může zesilovat.

neděli se dočkáme polojasna přechodně i oblačna s přeháňkami a bouřkami, které jsou více pravděpodobné na Moravě a ve Slezsku. Minima poklesnou na 12 až 16 °C, maxima se budou pohybovat mezi 21 až 25 °C, na východní polovině až 28 °C. Vítr bude slabý rychlí okolo 3 m/s a povane od severozápadu, na západě západní.

Začátek týdne nám nabídne oblačné až zatažené počasí, které bude doprovázené deštěm, zpočátku i vydatným, přeháňkami a ojediněle i bouřkami. Noční teploty se budou na začátku období pohybovat okolo 14 °C, postupně budou klesat na okolí 10 °C. Maxima můžeme očekávat většinou do 20 °C.

Zdroje:

air.slunecno.cz

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

 

 

 

Václav Smolka

Dne 20. 6. 2013

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu