ZMĚNIT MÍSTO

Srí Lanku sužují záplavy a rozsáhlé sesuvy půdy

19.05.2016

Od uplynulého víkendu zuří na Srí Lance rozsáhlé záplavy, které si už vybraly svou daň v podobě pěti desítek mrtvých. Velké starosti dělají místním záchranářům sesuvy půdy, které zavalily domy dvou stovek rodin. Několik vesnic bylo takřka pohřbeno pod zem.

Nejvíce postižená oblast leží necelých 100 km od hlavního města Colomba. Záchranářům se zde naskytla hrůzná podívaná, když museli odklízet již dvě desítky mrtvých těl, které uvěznil nános bahna. V současné době je jisté, že počet obětí bude narůstat a proto bylo už nasazeno přes 300 vojáků, kteří pomáhají záchranářům minimalizovat oběti na životech.

Vedení Červeného kříže na Srí Lance se obává, že pod nánosem bahna mohou být ve skutečnosti až čtyři stovky osob. Nedávno o tomto faktu informovala agentura Reuters. V okolí Kolumba bylo zachráněno přes 200 občanů a dalších 150 se stále pohřešuje.

Názory na závažnost situace na Srí Lance se různí. Místní úřad pro zvládání katastrof prohlašuje, že převážná část občanů už byla nalezena a neočekává se, že by počet obětí rostl. Faktem však zůstává, že mnoho lidí zahynulo i následkem elektrického proudu a přes 200 tisíc občanů muselo opustit kvůli povodním svoje domovy.

Při záchranných akcích vojákům pomáhají i helikoptéry a čluny, které evakuují lidi z těžko dostupných lokací. Vojáci byli nuceni v Colombu vytvořit provizorní zeď z pytlů s pískem, aby zabránili vodě v zaplavení městské části včetně mnoha administrativních budov.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu