ZMĚNIT MÍSTO

Oteplování vody v Tichém oceánu zabíjí korály

13.06.2016

Vědci z NOAA nedávno informovali, že takřka 95 procent korálových kolonií u Jarvisova ostrova v Tichém oceánu uhynulo. Korály zahynuly následkem oteplení vod v Tichém oceánu, které způsobuje jejich bělení. Neustálé oteplování Tichého oceánu způsobuje oceánské proudění El Niňo.

Tým vědců z NOAA monitoruje už přes rok oblast Jarvisova ostrova. Korály, které byly před rokem zcela zdravé, jsou v těchto dnech už mrtvé nebo rychle umírají. U většiny druhů korálů je příčinou smrti jejich bělení, ke kterému dochází vlivem prudkého nárůstu teploty okolních vod.

Vědci z NOAA za dobu pozorování korálových kolonií v oblasti Jarvisova ostrova zjistili, že jednomu druhu se zde daří a El Niňo na něj nemá negativní vliv. Jde o vzácný druh Acropora refusa, který je řazen mezi ohrožené druhy.

V současné době se situací ohledně masivního úhynu korálů věnují vědci Rutgersovi Univerzity. Domnívají se, že by se v brzké budoucnosti mohly rozšířit určité druhy, kterým se daří v odlehlejších částech oceánu a nejsou tolik náchylné na tepelný stres způsobený proudem El Niňo.

Korálové ostrovy jsou mimořádně důležité, protože poskytují útočiště pro mnohé druhy ryb, které se zde třou a následně i líhnou. Korály mají rovněž velký dopad na místní rybolov a výrobu léčiv. Momentálně jsou korálové útesy zdrojem potravy pro 500 milionů lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu