ZMĚNIT MÍSTO

Filipínská sopka Kanlaon se opět probudila k životu

19.06.2016

V sobotu se na Filipínách ozývalo mohutné dunění, které způsobila sopka Kanlaon ležící v blízkosti města La Carlotta. Vulkán začal chrlit tuny žhavého popela do výšky 1,5 km, a proto musela být dočasně přerušena letecká doprava nad Filipínami.

Hora Kanlaon se nalézá na ostrově Negros, která je v těchto dnech zahalena mrakem šedého popela. O tomto faktu informoval jako první Ken John Veracruz z Filipínského Institutu Vulkanologie a Seismologie.

Vulkán ležící 510 km od hlavního města Manily, začal být aktivní již v listopadu minulého roku, proto vláda preventivně zakázala turistům vstup na svah hory. Vulkanologové zjistili, že láva se drží uvnitř hory a zatím neuniká ven.

Posledních několik dní na ostrově Negros vydatně pršelo a stékající voda v kontaktu s horkou lávou zapříčinila erupci popela. Veracruz se domnívá, že by se erupce popela mohly znovu opakovat, čímž by se mohla narušit letecká doprava nad Filipínami na další týdny.

Tamější Úřad civilní obrany prohlásil, že zatím nedošlo k žádné újmě na zdraví ani vážnější škodě na majetku. V minulosti byla hora Kanlaon aktivní již mnohokrát, proto se vláda rozhodla vymezit tzv. nebezpečnou zónu, která se táhne do vzdálenosti 4 km od hory Kanlaon.

Filipíny se nalézají v seismicky velmi aktivním pásmu, které se nazývá Ohnivý kruh. Pro tuto oblast jsou typické časté otřesy půdy a vulkanická činnost. Nachází se zde přes 20 aktivních sopek. Roku 1996 se hora Kanlaon nečekaně probrala k životu a začala chrlit žhavé horniny, které zabily tři lidi.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.