ZMĚNIT MÍSTO

Povodně a sesuvy půdy zabily v Indonésii už 47 lidí

21.06.2016

V Indonésii už několik dní záchranáři bojují s přívaly bahna a kamení, které pustoší vše, co mu přijde do cesty. Vydatné deště vyvolaly sesuvy půdy a povodně, které už pohřbily 47 lidí. V troskách zničených obydlí se však stále nachází nejméně 15 vesničanů, kteří se stále pohřešují.

Nejvíce postiženou oblastí povodněmi je ostrov Jáva, krajina je zde hornatá, a proto zde dochází k častým sesuvům půdy. Záchranáři zde bojují ze všech sil a v těžko přístupných oblastech odklízí trosky po povodních holýma rukama, protože se sem těžká technika nedostane.

Situace je v Indonésii nadále kritická, stovky domů, jsou těžce poškozeny a hrozí jejich zřícení. Indonésie se v tomto ročním období potýká s povodněmi velmi často. Vydatné deště způsobuje systém počasí La Nina, který pravděpodobně odstartoval ničivé povodně a sesuvy půdy.

Meteorologové se domnívají, že koncem června by měly vydatné deště polevit a situace v Indonésii by se měla pomalu stabilizovat. Vedoucí Národní agentury pro zvládání katastrof BNPB pan Sutupo Purwo Nugroho kritizuje indonéské úřady z nedostatečné přípravy před hrozícími povodněmi. Úřady byly včas varovány, ale k preventivním opatřením se uchýlily příliš pozdě. V současné době už je zřízeno několik evakuačních středisek, kde je občanům Indonésie dočasně poskytnut azyl.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu