ZMĚNIT MÍSTO

Na východě Číny udeřilo silné tornádo a zabilo 78 lidí

24.06.2016

Ve čtvrtek se východem Číny prohnalo silné tornádo, které zabilo 78 lidí a pět stovek jich vážně zranilo. Nejvíce poničené je předměstí města Yancheng. Tornádo poničilo stovky budov, lámalo stromy a dokonce i otočilo několik osobních vozů na střechu.

V blízkosti města Yancheng, které se nachází v provincii Jiangsu je soustředěno velké množství farem a továren. Celá oblast leží asi 800 km od Pekingu a je velmi hustě obydlena, proto je počet mrtvých tak velký.

Pět stovek lidí utrpělo zranění a z toho 200 jich bylo kritických. O tomto faktu informovala čínská agentura Xinhua. Momentálně záchranářům komplikuje práci velké množství popadaných stromů a neprůjezdné silnice. Tornádo doprovázel silný déšť a krupobití, které přetrhalo dráty elektrického vedení.

Čínská vláda ihned vyhlásila stav nouze a prezident Číny Xi Jinping občany ujistil, že jim vláda poskytne veškerou možnou pomoc. Záchranáři evakuovali pracovníky z místní chemičky a včas zamezili hrozícímu znečištění ovzduší v okolí města Yancheng, ve kterém žije přes 8 milionů obyvatel.

Mezi zřícenými budovami je i třípatrová škola, které tornádo doslova odervalo střechu. Tornádo, které vanulo rychlostí 125 kilometrů za hodinu, se v Číně vyskytuje velmi zřídka. Většina tornád, které se v minulosti prohnaly jihem Číny, si nevyžádaly vážnější oběti na životech ani na majetku. Jih Číny se od května do července potýká s častými záplavami a přívalovými dešti každým rokem a jsou pro tuto monzunovou oblast typické.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu