ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Číně a Pákistánu si vyžádaly už 150 životů

06.07.2016

V Číně a Pákistánu od minulého víkendu řádí ničivé povodně, které už zabily 150 lidí. Prudké deště v některých oblastech Číny způsobují sesuvy půdy a pravděpodobně pohřbily čtyři desítky občanů provincie Kuej-čou. Po desítkách pohřešovaných osob záchranáři nepřetržitě pátrají. Ve městě Wuhan, které se nachází v provincii Chu-pej došlo ke zřícení zdi, která zabila osm lidí.

Ve městě Macheng napršelo za čtyři dny přes 40 centimetrů srážek. V Číně už vydatné deště zhroutily přes 40 000 domů a bylo evakuováno takřka 1,5 milionu obyvatel z jedenácti regionů. Nejvíce postižené oblasti se nalézají v blízkosti řeky Jang-c’-ťiang.

V současné době potřebuje asi půl milionu lidí naléhavě potraviny a základní věci k přežití. Prudké deště už zničily více než 700 000 akrů zemědělské půdy. Na mnoha místech jsou zcela neprůjezdné silnice anebo stržené dráty elektrického vedení. Čínské ministerstvo zatím odhaduje škody na necelých 6 miliard amerických dolarů.

Někteří občané v provincii An-chuej už využívají lodě a plaví se po zatopených ulicích města. O možném výskytu povodní varoval již před měsícem vícepremiér Wang Yang. Přepokládal, že by se mohly rozvodnit řeky Jang-c’-ťiang a Huai, k čemuž také došlo.

Bleskové povodně se nevyhnuly ani sousednímu Pákistánu, kde monzunové deště odplavily některé mešity a zabily přes 30 osob. Po třinácti lidech se stálé pátrá a stovky jich muselo být evakuováno. Nejpostiženější oblastí je okres Chitral. Silná povodňová vlna zde smetla desítky osob včetně osmi vojáků.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu