ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Nepartak se prohnal přes Tchaj-wan a přesouvá se do Číny

10.07.2016

Tajfun Nepartak v sobotu večer začal pustošit Tchaj-wan a zabil zde tři osoby a přes sto jich poranil. Nepartak se postupně přesunul k východnímu pobřeží Číny, kde už bylo preventivně evakuováno tisíce lidí. K pobřeží Tchaj-wanu dorazil tajfun o síle 4 stupňů v pátek kolem půl sedmé ráno. Jak se Nepartak postupně přibližoval k Číně, tak došlo k jeho zeslábnutí.

K oslabení mocného Tajfunu došlo především díky hornatosti terénu na Tchaj-wanu. V současné době jsou záchranáři v plné pohotovosti a očekávají povodně a lijáky, které sebou tajfun přináší. Čínské úřady nuceně evakuovaly už přes půl milionu obyvatel, kterým hrozí nebezpečí. Zároveň bylo odstaveno několik stovek letů a omezena byla i železniční doprava.

V továrně na železo poblíž Gutian County v Tchaj-wanu došlo k sesuvu půdy a pod masou zeminy se ocitlo 18 dělníků. Místní hasiči okamžitě reagovali a společně s desítkami policistů vyprostili zavalené dělníky. Na dalších místech hasiči bojovali s bleskovými povodněmi.

Super tajfun Nepartak překvapil obyvatele pobřežních částí Tchaj-wanu větrem o síle 240 kilometrů za hodinu. Mimořádně silný vítr po sobě nechává poničené budovy a polámané stromy. V oblastech Pingtung a Taitung jsou hlášeny výpadky elektrického proudu u více než půl milionu domácností. Ministr obrany Feng Shih-kuan nasadil na pomoc 35 800 vojáků, kteří budují protipovodňová opatření a odklízí neprůjezdné komunikace po celém Tchaj-wanu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu