ZMĚNIT MÍSTO

Do prefektury Fukušima se vrací 10.000 obyvatel včetně lékaře

12.07.2016

Japonská vláda v úterý umožnila návrat 10.000 obyvatel do města Minamisoma v prefektuře Fukušima. Návrat je umožněný po 5 letech od jaderné havárie jaderné elektrárny Fukušima Daiichi. Do města se zároveň vrací i lékař.

Součastně ve městě došlo ke znovuotevření nemocnice a návratu lékaře do této oblasti. Postupně budou obnoveny další komerční služby a připravena ostatní infrastruktura.

Krize jaderné elektrárny byla ukončena před dvěma lety v létě, kdy se podařilo snížit teplotu problémového reaktoru pod kritickou úroveň. K ochlazení reakturu číslo 2 došlo pouhé čtyři dny před dosažením kritické teploty 2550 °C, kdy byl vyřešený problém výbuchu hélia vznikající jako vedlejší produkt reakce se zirkonem při chlazení vodou. Po dosažení této teploty dochází k tavení radioaktivního plutonia společně se zirkonem a vzniku nového chemického prvku mimo známou periodickou tabulku prvků, který by dále zvyšoval teplotu reaktoru a pravděpodobně znemožnil jakékoliv následné pokusy o chlazení. Havárie byla způsobena přílivovou vlnou tsunami z března 2011.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu