ZMĚNIT MÍSTO

Národní park Iguazú

18.07.2016

Národní park Iguazú se nachází v severní části Argentiny v provincii Misiones a rozprostírá se na ploše 672 km čtverečních. Park vznikl roku 1934 a jeho součástí jsou jedny z nejkrásnějších vodopádů na světě. Vodopády Iguazú obklopuje subtropická džungle a jedná se o největší systém vodopádů na Zemi. Nachází se na řece Iguaçu a voda se řítí 2,7 km dlouhým přepadem do hloubky 70 metrů.

Národní park Iguazú je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO již od roku 1984. V parku žije velké množství vzácných a ohrožených druhů zvířat jako je Jaguár, Tapír, Ocelot či Mravenečník. Daří se zde i Harpyji pralesní a Kajmanovi Yacaré. Z ptáků se zde hojně vyskytuje Rorýs zavalitý a Tukan obrovský, ze savců zde naleznete např. Nosála červeného.

Okolo vodopádů Iguazú, které částečně leží i na území sousední Brazílie vznikl Národní park Parque Nacional do Iguaçu o rozloze 1700 km čtverečních. Celkem je okolo vodopádů na obou březích řeky 2250 km čtverečních chráněného území.

Národní park Iguazú má nejen bohatou faunu, ale i flóru. V parku roste takřka dva tisíce rostlinných druhů. Díky subtropickému klimatu se zde vyskytuje více než 450 druhů ptáků a 80 druhů savců. Průměrné letní teploty se pohybují mezi 20 - 32 stupni Celsia a zimní kolem 12 - 23 stupni. Je zde mimořádně vlhké klima a ročně zde spadne 1800 mm srážek.

V blízkosti vodopádů Iguazú se nalézá ohromná přehradní nádrž Itaipú na řece Paraná. Donedávna to byla jedna z největších přehradních nádrží a vodních elektráren na světě s osmnácti turbínami o celkovém výkonu 12600 MW.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu