ZMĚNIT MÍSTO

Lavina v Tibetu zabila 9 osob

18.07.2016

Čínská vláda potvrdila už smrt devíti osob, které v neděli minulého týdne zasypala lavina v oblasti Tibetu. Lavina usmrtila obyvatele obce Dungru v prefektuře Ngari, které se nachází ve vzdálenosti 620 mil od města Lhasa.

Čínská agentura Xinhua News v neděli informovala veřejnost, že devět pastevců zahynulo v momentě, kdy je zasypalo takřka 8 metrů sněhu. Lavina bohužel zabila i 110 jaků a více než 400 ovcí. Vznik laviny nejspíše zapříčinily trhliny u ledovců z okolních regionů. Nadále hrozí riziko dalších lavin, proto bylo mnoho tibeťanů preventivně evakuováno.

Oblast, kterou zasáhla lavina leží ve výšce 4500 metrů nad mořem ve vzdálené části severozápadního Tibetu. Oblast se vyznačuje velkým množstvím farem, proto pod sněhem zahynulo tak velké množství zvířat.

V důsledku růstu globálního oteplování, dochází k rychlejšímu tání ledovců v Tibetu. Čína se letos potýká s rekordním množstvím povodní na všech velkých asijských řekách. Už měsíce jsou díky extrémnímu klimatu rozvodněny řeky Mekong, Myanmar, Irrawaddy, Žlutá řeka a Yangtze. Povodně a sesuvy půdy už v Číně letos zabily 164 osob a 26 se jich do dnešního dne stále pohřešuje.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu