ZMĚNIT MÍSTO

Invazní rostliny v ČR - díl 3.: Křídlatky

01.07.2013

Invazní rostliny jsou nepůvodní druhy, které se dostaly na nové území, na němž se začínají intenzivně šířit na úkor původní květeny.

Křídlatky (Reynoutria japonica, R. sachalinensis) se do Evropy dostaly v první polovině 19. století. Jako většina invazních rostlin i ony byly pěstovány člověkem a to jako okrasné keře. V roce 1883 byla první křídlatka vysazena v jižních Čechách, na začátku minulého století unikly do volné přírody a nyní rostou téměř po celé České republice.

Zpočátku byly vysazovány pro zpevňování půdy, radost z nich mívali včelaři, neboť křídlatky patří mezi nektarodárné rostliny. Dále se užívaly ke krmení dobytka (přes vysoký obsah kyseliny šťavelové a šťavelanů, které negativně ovlivňují příjem vápníku), pro výrobu papíru, výluh listů ve vodě nebo alkoholu se dal použít k ochraně proti plísním.

Zbavit se křídlatek je velmi problematické, neboť mají oddenek, z něhož velmi dobře regenerují Jeho částmi se také velmi dobře vegetativně rozmnožují, protože semena u nás obvykle nestihnou dozrát. Šíří se podél vody nebo při úpravě cest navážkami.

Narozdíl například od jiné invazní rostliny, netýkavky žláznaté, nedává možnost, aby pod ní rostly další rostliny. Dokáže totiž produkovat látky, které na jiné rostliny působí negativně. Jedinými výjimkami jsou snad jen některé vytrvalé rostliny - například orsej jarní, kopřiva dvoudomá, kakost smrdutý, svízel přítula, ostružiník křovitý nebo bršlice kozí noha.

Křídlatka dokáže růst i v nepříznivých podmínkách díky svému klonálnímu růstu.

Vyhledává především vlhčí, živinami bohaté často kamenité půdy. Ohrožují tak například říční rákosiny, občasně zaplavované louky, luhy, nejméně zřejmě lesy, pole a louky.

Křídlatky mají velký vliv na původní rostlinstvo a živočišstvo. Vytlačují například domácí citlivější druhy (např. topoly, vrby, olše) spolu s na ně úzce vázanými živočišnými druhy. Ostatní rostliny ovlivňuje zejména tím, že je zastíní.

Křídlatky poškozují protipovodňová zařízení (mohou bránit volnému průtoku v korytech řek, čímž zvyšují riziko záplav), chodníky a silnice (jsou schopny prorůst asfaltem o šířce až 5 cm), neprostupně zarůstají břehy řek.

 

Křídlatka patří do čeledi rdesnovité (Polygonaceae).

U nás se vyskytují tři invazivní druhy křídlatek. Jsou to:

křídlatka japonská (Reynoutria japonica) – původem z Číny, Japonska, Tchai-wanu a Korejského poloostrova

křídlatka sachalinská (Reynoutria sachalinensis) – původem ze Sachalinu a severu Japonska

křídlatka česká (Reynoutria × bohemica), která vznikla skřížením předchozích dvou druhů a která byla popsána z naší republiky

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu