ZMĚNIT MÍSTO

Ropucha obecná

22.07.2016

Ropucha obecná je velmi rozšířeným druhem žáby, vyskytuje se na celém území ČR včetně horských oblastí. Samice mohou dosáhnout délky až 12 cm, naproti tomu samci jsou o třetinu menší. Oči ropuchy jsou měděné až červenohnědé barvy. Samečka lze rozeznat od samice také díky delším končetinám a nápadně užší hlavou. Pulci mají černou barvu a jejich velikost se pohybuje kolem 2 - 3 cm.

Ropuchy jsou aktivní většinou až v noci a dokážou se přizpůsobit mnoha typům prostředí. Ropuchy žijí i ve městech, v polích, ale i v zahradách. Schovávají se pod kameny a v různých dírách, které jim poslouží jako vhodný úkryt k přezimování.

V období rozmnožování se ropuchy páří v tůních, rybnících a dalších nádržích se stojatou vodou. Samice kladou vajíčka v rosolovitém provazci, který může být dlouhý až 10 metrů. Pulce je možné spatřit ve velkých hejnech, čítající několik tisíc jedinců. Jakmile se pulci přemění v malé žabky, přesunou se na pevninu a zabydlí se ve vzdálenějších částech od vody. Ropuchy se mohou dožít až 40 let a přes den vylézají především tehdy, pokud se blíží vytrvalý déšť.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu