ZMĚNIT MÍSTO

Ježek východní

24.07.2016

Ježek východní se vyskytuje převážně ve východní Evropě, ale naleznete ho i u nás v České republice. Hojně se vyskytuje i na západě Sibiře, v Malé Asii a na pobřeží Kaspického moře. V ČR je Ježka východního možné spatřit takřka na celém území země, kromě jihu Čech.

Ježka východního poznáte podle rozcuchaných bodlin, které směřují do všech stran. Bodliny mohou být šedé, hnědé, ale i bílé a jejich počet je kolem sedmi tisíc. Ježek východní obývá teplá a suchá místa v otevřené krajině, větší lesní porosty nevyhledává. Lze se s ním setkat na vesnicích ale i ve městech.

Během zimního spánku klesne tělesná teplota ježka z 35 na pouhých 5 stupňů Celsia a ztratí přibližně čtvrtinu své váhy. Místem pro přezimování slouží ježkům mělké nory, vystlané listím. Na podzim mladí ježci vyhledávají potravu i ve dne. Délka hibernace Ježka východního je o měsíc kratší, než u ježka západního.

Dospělí samci bývají samotářští, ale mláďata zůstávají u samice až do podzimu. Hlavní potravou pro ježky je různý hmyz, který se vydávají lovit na rozpálené silnice, kde často skončí pod koly automobilů. Mezi jejich přirozené nepřátele patří liška, kuna a výr. Ježci mají mimořádně citlivý čich a sluch a vnímají zvuky o rozsahu 64 Hz až 20 kHz.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu