ZMĚNIT MÍSTO

Národní park Kilimanjaro

30.07.2016

Národní park Kilimanjaro byl pojmenován podle nejvyšší hory v Africe, která se tyčí do výšky 5895 metrů nad mořem. Kilimanjaro se nachází v Tanzánii a je jedním z největších vulkánů světa a jeho vrchol je stále zasněžen. V okolí hory žije nepřeberné množství vzácných a ohrožených druhů zvířat.

Národní park se rozprostírá na ploše 75,575 ha a v jeho středu se tyčí nejvyšší samostatně stojící hora na světě Kilimanjaro. Tři sopečné vrcholy nesou názvy Kibo, Mawenzi a Shira. Je zde celkem pět vegetačních stupňů, které se dělí podle vzrůstající nadmořské výšky. Při výstupu na vrchol hory se setkáte s rovníkovým, tropickým, pralesním i arktickým klimatem.

Národní park Kilimanjaro byl založen roku 1973 a od počátku se skládal z šesti lesních koridorů a horského pásma. Park byl zařazen mezi památky světového dědictví UNESCO a od roku 1987 do roku 2005 byl rozšířen o velkou část pásma horských lesů, aby byla splněna všechna kritéria integrity.

V parku žije velké množství zvířat, mezi které patří sloni, buvoli, antilopy, žirafy, impaly, lesoni, gazely lvi a gepardi. V oblasti Forest Reserve musela být omezena těžba, aby se zmírnily negativní dopady na migrující divokou zvěř. V současné době byl zaznamenán výrazný pokles stepní zvěře v oblasti Kilimanjara a některé druhy jsou na pokraji vyhynutí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu