ZMĚNIT MÍSTO

Devět divů světa

30.07.2016

V následujícím článku se seznámíte s devíti unikátními stavbami, které jsou důkazem mimořádné zručnosti lidí naší epochy. Do dnešních dnů, se mnozí lidé nepřestávají udivovat nad tím, jak byly tyto kolosální stavby postaveny bez pomoci moderních strojů.

1. Velká čínská zeď

Byla postavena v sedmém století před naším letopočtem a je považována za jeden ze sedmi moderních divů světa. Skládá se ze série opevnění, které sloužilo jako ochrana čínských území před kočovnými nájezdníky z euroasijských stepí.


2. Petra

Skalní město ležící v Jordánsku se proslavilo svou architekturou a důmyslným vodovodním systémem rock-cut. Městu Petra se často říká Rose City, tento název je odvozen od barvy kamene, ze kterého je celý komplex vytesán. Komplex byl v roce 2007 zařazen mezi seznam sedmi divů moderního světa a patří mezi nejnavštěvovanější destinace na světě.


3. Socha Krista Spasitele

V současné době je to pátá největší socha Ježíše na světě. Pro mnohé věřící je jedním ze symbolu křesťanství po celém světě. Nachází se v Brazílii v hlavním městě Rio De Janeiru a je jednoznačně největší dominantou města. Socha je vysoká 30 metrů a byla postavena ze železobetonu a mastku roku 1931. Socha Krista Spasitele je umístěna na sedmimetrovém podstavci a také patří mezi sedm divů moderního světa.


4. Tádž Mahal

Tato monumentální stavba se nachází v Indii ve státě Uttarpradéš a od roku 1983 je díky své mimořádnosti zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. Jedná se o jeden ze symbolů Indie a jednu z nejvíce světově uznávaných staveb. Tádž Mahal je 73 metrů vysoký a ročně jej navštíví přes 3 miliony návštěvníků.


5. Machu Picchu

Staré město z předkolumbovské éry bylo vystaveno Inky roku 1430 v peruánských Andách ve výšce 2430 metrů nad mořem. Inkové město přibližně po sto letech od výstavby nečekaně opustili a město bylo zcela zapomenuto a chátralo. Ruiny města byly objeveny až roku 1911 a roku 1983 bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Machu Picchu neboli ztracené město je od roku 2007 na seznamu sedmi divů moderního světa.


6. Chrám Boží Moudrosti

Hagia Sophia je bývalá křesťanská patriarchální bazilika a později císařská mešita nacházející se v Turecku ve městě Istambul. V dnešní době se zde nachází muzeum, které ročně navštíví více než 3 miliony návštěvníků. Chrám Boží Moudrosti byl přes 1000 let největší katedrálou na světě.


7. Chichen Itza

Dnes už jen zřícenina kdysi bájného Mayského města Chichen Itza byla založena přibližně roku 400 našeho letopočtu a nachází se na poloostrově Yucatán, na území dnešního Mexika. Město bylo roku 1988 zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO.


8. Koloseum

Koloseum je amfiteátr elipsovitého tvaru v italské metropoli Řím. Je to architektonický skvost a taky největší amfiteátr jaký kdy byl postaven. Konaly se zde gladiátorské zápasy a divadelní hry. Stavba Kolosea byla dokončena roku 80 našeho letopočtu a vešlo se do ní přes 50 tisíc diváků.


9. Šikmá věž v Pise

Šikmá věž v Pise se nachází v Itálii ve městě Pisa a slouží jako zvonice. Je vysoká 56 metrů a byla postavena roku 1174 z bílého mramoru. Šikmá věž v Pise proslula svým sklonem k pravé straně, ale zároveň i mimořádnou stabilitou a od roku 2001 je opět otevřena pro veřejnost.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu