ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Nida se z Filipín přesouvá do jižní Číny a Hong Kongu.

02.08.2016

Tajfun Nida nedávno způsobil záplavy ve Filipínách a přesouvá se směrem k Hong Kongu a jižní Číně. Tamější obyvatelé už byli varováni, že mají očekávat prudké bouře a velmi silné větry začátkem tohoto týdne.

Nida se přiblížil k Číně dnes a je klasifikován jako tajfun. V Hong Kongu a jižní Číně byly zavřeny některé školy, podniky a byla omezena letecká i lodní doprava. Mezi nejvíce postižené oblasti patří Guandong a Guangxi. Kvůli silným poryvům větru bylo v Číně zrušeno 150 letů a 325 jich bylo nutno přeplánovat.

Mohutné deště zaplaví pobřeží jižní Číny, což pravděpodobně rozpoutá masivní záplavy a mohou hrozit i sesuvy půdy. Místy by mohlo spadnout až 300 mm srážek, stejně jak tomu bylo na Filipínách. Tajfun Nida paralyzoval i lodní dopravu a rejdařské společnosti byly nuceny nechat tankery a ohromné kontejnerové lodě v přístavu, než se Nida přežene. Na pobřeží Jihočínského moře, je dočasnězakázané koupání i surfování. Meteorologové varují, že tajfun Nida by mohl zasáhnout i nedaleké Macao, které se nachází taktéž v nebezpečné zóně.

Tajfun Nida se utvořil z tropické bouře, která vznikla v severozápadní části Tichého oceánu v sobotu odpoledne. V neděli ráno byla Nida už klasifikována jako Tajfun.

Na území Filipín Nida způsobila prudké lijáky a od pátku do soboty zde spadlo přes 300 mm srážek. Nida se v neděli prohnala i severní částí pobřeží ostrova Luzon, kde spadlo takřka 287 mm deště během víkendu.

Tajfun by měl oslabit jakmile se dostane do vnitrozemí Číny, ale povodně a prudké deště budou místní obyvatele sužovat i nadále.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu