ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Earl ohrožuje Střední Ameriku

04.08.2016

Ve čtvrtek ráno se k Belize přiblížil hurikán Earl a začal nabírat na síle. Nyní je v ohrožení i Mexiko a Guatemala, právě přes tyto státy by se měl Earl dále přesouvat. Podle amerického Národního hurikánového centra, zasáhl Hurikán Earl Belize větry o síle 130 km za hodinu.

Vláda v Belize varovala občany, před hrozícími přívalovými dešti, bleskovými povodněmi a sesuvy půdy. Obyvatelé Belize žijící v blízkosti pobřeží byli vyzváni, aby se přesunuli do zbudovaných úkrytů ve vnitrozemí. V Belize City bylo uzavřeno i Mezinárodní letiště a byl vydán zákaz navštěvování místních parků a archeologických nalezišť. Hurikán Earl se ve středu prohnal i Hondurasem a rozpoutal zde vydatné přívalové deště. V dalších dnech by se měl Earl přesunout do Guatemaly a Mexika.

Po přesunu hurikánu Earl do vnitrozemí budou obyvatele Belize, Guatemaly a Mexika sužovat vydatné deště, které odstartují povodně a sesuvy půdy. Po Belize už jsou hlášeny rozsáhle výpadky elektrického proudu a všude se povalují mohutné stromy a telegrafní sloupy, které znemožňují průjezd po většině silnic. Bylo poškozeno několik stovek budov a některé Earl zcela srovnal se zemí.

V současné době hurikán Earl míří do severní části Guatemaly a odtud se bude přesouvat do jihovýchodní části Mexika. V tomto ročním období je sousední Guatemala sužována záplavami a sesuvy půdy těméř každý rok.

Mexické úřady už vydaly výstrahu před hurikánem Earl v jižně položených částech, jako je Tabasco, Yucatan, Quintana Roo a Campeche. S velmi nepříznivým počasím se v těchto dnech potýká i Haiti a Dominikánská republika. Bouře, která se prohnala přes Karibik zde zabila nejméně devět osob.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu