ZMĚNIT MÍSTO

Požáry v Portugalsku již zabily 4 osoby

11.08.2016

V současné době řádí na území Portugalska požáry, které prozatím usmrtily 4 osoby. Požár se rychle šířil směrem k Madeiře a muselo být evakuováno přes tisíc lidí. Požár se nevyhnul ani hlavnímu městu Funchal. Několik domů zde oheň zcela zničil a shořel dokonce i jeden z luxusních hotelů. Hasičům komplikuje boj s požárem nepřístupný a hustě zalesněný terén.

V těchto dnech už bylo hospitalizováno přes 300 obyvatel Madeiry a takřka stovka z nich utrpěla vážně zranění. Několik lidí se stále pohřešuje, ale místní záchranáři po nich nepřetržitě pátrají. Odhaduje se, že v Madeiře v těchto dnech tráví dovolenou přibližně 2800 občanů ČR. Podle všech dostupných informací není žádný z českých turistů zraněný ani v nebezpečí.

Oheň se rychle šíří díky silnému větru, který plameny pohání stále dál už od pondělí. Větry vanoucí ze severní Afriky, ženou plameny neprostupným a hustě zalesněným terénem Madeiry. Do boje s požárem na Madeiře byly zapojeny i vojenské letouny, vrtulníky a desítky lisabonských hasičů. Kouř v těchto dnech zahalil takřka celý ostrov Madeira a úřady musely evakuovat i nákupní centra a nemocnici ve Funchalu.

Portugalští policisté se domnívají, že jeden z požárů založil pyroman, který teď čelí vážnému obvinění. Vznik zbývajících ohnisek požárů policie nadále prošetřuje. Propuknutí dalších požárů podpořily i dlouhodobě vysoké teploty, které se několik týdnů drží nad třiceti stupni Celsia. Úřady prozatím evidují celkem 12 větších a takřka 100 menších požárů. Do boje s požáry v Portugalsku již bylo nasazeno přes 3 tisíce požárníků z celé země.

Kvůli požárům byly uzavřeny i mnohé pozemní komunikace včetně hlavní dálnice do Lisabonu. Poblíž města Agueda jsou hlášeny i rozsáhlé výpadky elektrického proudu. V této době sužují lesní požáry i nedaleké Kanárské ostrovy, kde plameny sežehly téměř 5 tisíc hektarů lesního porostu.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu