ZMĚNIT MÍSTO

Krátkodobá předpověď od úterý a výhled na víkend

23.07.2013

Letošní červenec je zatím abnormálně suchý a to nejen u nás, ale téměř v celé Evropě. Jen namátkou uvedu, že stejně jako v České republice je vydána výstraha před nebezpečím požárů i ve státech jako jsou Norsko, Lotyšsko, Černá hora, Řecko..Vlny veder s mnoha oběťmi na životech hlásí i USA a Velká Británie. Podmínky počasí panující už nějaký čas v naší zemičce velmi připomínají počasí ve středomoří, což není úplná náhoda, jelikož právě vzduchové hmoty pocházející z jihu Evropy jsou teď u nás častými hosty. Navíc v nejbližších dnech se bude ještě postupně oteplovat a v závěru týdne očekáváme dokonce maximální teploty vzduchu okolo 36 °C, ale nelze vyloučit ještě vyšší hodnoty a místně i překonání rekordních teplot. Po jisté odmlce bychom se v tomto týdnu mohli opět dočkat i bouřek.


Synoptická situace a její vývoj

V současnosti leží Česká republika v oblasti výběžku vyššího tlaku vzduchu. Celkově se nad kontinentální Evropou jedná o nevýrazné rozložení tlakových útvarů slangově nazývané „bahnem“, čemuž odpovídá i slabý vítr bez výrazně převládajícího směru. . Vzduchové hmoty se téměř nepohybují a jsou tím pádem od povrchu efektivně prohřívány.

Tuto „nudu“ poněkud naruší ke konci týdne studená fronta, která se k nám zatočí kolem tlakové níže ležící nad Británií. Před ní bude vrcholit příliv tropického vzduchu od jihu a její přechod předpokládaně v neděli by měl přinést bouřky a poté i ochlazení. Nicméně musím opět zdůraznit, že z ensamblových předpovědí vyplývá, že počínaje čtvrtkem je synoptická situace zatím zatížena velkou neurčitostí a bude třeba sledovat nové běhy modelů pro upřesnění predikce.


Počasí od úterý do pátku

Ve všech třech dnech čekáme velmi podobné počasí a to na většině území, jen teploty se budou postupně zvyšovat a poroste pravděpodobnost bouřek.  Bude jasno až polojasno, slabý proměnlivý vítr a nejvyšší denní teploty vzduchu budou sahat až k 32 °C ve středu. Noční minima by neměla klesat pod 10 °C. V úterý a ve středu se hlavně v Čechách mohou k večeru při zvětšené oblačnosti vyskytovat přeháňky a  bouřky.

Ve čtvrtek a v pátek bude tento trend počasí pokračovat a místy se možná dočkáme i tropických nocí. Ve čtvrtek se bude od jihozápadu zvětšovat oblačnost a tento den je největší pravděpodobnost výskytu bouřek.

 

Výhled počasí na  víkend

O víkendu by měl vrcholit příliv teplého vzduchu, dočkáme se tropických dní i nocí. Ojediněle se budou vyskytovat bouřky, v souvislosti s přechodem (zřejmě nedělním) studené fronty i se silnějšími projevy počasí. Maximální teploty vzduchu budou pohybovat kolem 35 °C, nejnižší noční teploty vzduchu na mnoha místech nebudou klesat pod 20 °C. Opět se ale sluší zdůraznit, že víkendová a posléze povíkendová situace je zatím silně nejistá.


V Praze dne 22. 7. 13

Petr Šácha


Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu