ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Meranti zasáhl Tchaj-wan

12.09.2016

Začátkem tohoto týdne zasáhl Tchaj-wan mimořádně silný tajfun Meranti, který bude dalších několik dní pustošit vše, co mu stojí v cestě. Po celý týden bude Tchaj-wan sužován povodněmi, prudkými lijáky a větry vanoucími rychlostí až 240 km za hodinu.

Meranti dosáhl nedávno stupně 5, což z něj činí supertajfun. Podle meteorologů nabral Meranti na síle díky velmi teplé vodě v oceánu. Obyvatelé Tchaj-wanu byli varováni před povodněmi a sesuvy půdy, které tajfun způsobí ve středu a ve čtvrtek, když se bude přesunovat na jih země.

Na jihovýchodním pobřeží budou v půlce týdne omývat břehy vlny vysoké až 7 metrů. Tajfun nyní doprovází větry vanoucí rychlosti 160 - 190 km a svou sílu by si měly udržet až do pátku. Po celém Tchaj-wanu jsou hlášeny výpadky elektrického proudu a všude se povalují vyvrácené stromy. V některých oblastech spadne 250 - 500 mm dešťových srážek, což způsobí bleskové povodně.

V současné době je v ohrožení i metropole Taipei, která leží na severu země. Meteorologové předpokládají, že ve čtvrtek se bude Meranti přesouvat skrze provincii Fujian směrem do Číny. Ke konci týdne by se měl tajfun Meranti postupně rozpadnout.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu