ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Matthew zabil na Haiti přes 900 lidí

14.10.2016

Před deseti dny zasáhl Haiti hurikán Matthew a padlo mu za oběť přes 900 místních občanů. Haiti bojuje se záplavami, které zcela zdevastovaly silnice i několik mostů. Jižní část Haiti je odříznuta od okolního světa. Hurikán Matthew napáchal ohromné škody, které lze srovnávat s mohutným zemětřesením, které v Haiti řádilo roku 2010.

Úřady na Haiti se obávají, že počet obětí může ještě vzrůst, protože některá místa jsou pro záchranáře těžko přístupná. Charitativní organizace dodávají obyvatelům Haiti nepřetržitě potraviny a pitnou vodu, o kterou je nyní nouze. O Haiti je známo, že patří k nejchudším zemím na světě a proto je zde velké riziko, že propukne epidemie cholery.

Hurikán Matthew, který před deseti dny zasáhl Haiti, byl doprovázen větry, které vanuly rychlostí až 230 kilometrů v hodině. V důsledku povodní se následně zřítilo několik tisíc domovů. Některé města, jako je Jérémie, byla zcela srovnána se zemí.

Nejvíce osob zahynulo následkem zřícení budov nebo skončilo pod spadlými stromy. Zranění utrpělo několik tisíc osob a některým se dlouho nedostávalo lékařské pomoci, protože některá města byla odříznuta od okolí. UNICEF tvrdí, že humanitární pomoc na Haiti bude potřebovat přes milion lidí. Povodně zničily až 80 procent úrody a většina polí je zaplavena.

V sobotu se hurikán Matthew přesunul k Jižní Karolíně, kde ihned atakoval větry o rychlosti 100 km v hodině město Beaufort. Úřady musely evakuovat 300 tisíc lidí, kteří žijí v bezprostřední blízkosti pobřeží. Hurikán Matthew už zapříčinil výpadky elektrického proudu u více než dvou milionů domácností nejen v Jižní Karolíně, ale i v Georgii a na Floridě. Kvůli hurikánu Matthew byl Barack Obama nucen vyhlásit stav nouze a muselo být zrušeno 5 tisíc letů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu