ZMĚNIT MÍSTO

Národní park Yosemite

14.10.2016

Národní park Yosemite byl otevřen roku 1890 a nyní zabírá plochu 3029 km čtverečních. Nalézá se na území rozlehlého pohoří Sierry Nevady a od roku 1984 je zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO. V parku se daří Sekvojovci obrovskému, což je nejvyšší strom světa. V jižní části parku se nalézá jeden z nejznámějších sekvojovců Grizzly Giant. V parku kdysi býval i známý strom Wawona Tree, do kterého byl vytesán tunel pro osobní automobily. Tunel vznikl již roku 1881 a odolával až do roku 1969, kdy došlo k pádu stromu.

Národní park Yosemite patří mezi nejnavštěvovanější parky v USA a ročně jej navštíví přes 4 miliony lidí. V parku je na většině území stále nedotčená příroda a nachází se zde 1400 km stezek pro turisty. Jednou z turistických atrakcí parku je horní a dolní Yosemitský vodopád, který sahá do výšky 425 metrů a skládá se z 205 metrů vysokých kaskád. V parku je možné spatřit i další vysoké vodopády, jako je Ribbon Falls, Bridaveil Falls a Wapama Falls.

Národní park Yosemite proslul i díky nejvyšší žulové skále na světě El Capitan, která se tyčí do výšky 1095 metrů nad mořem. Mezi další žulové skály, které se v parku nachází, patří Half Dome a Sentinel Dome.

V Yosemitském národním parku je velmi různorodé klima a je zde celkem 5 vegetačních pásem a nadmořská výšky se pohybuje od 600 do 4000 metrů nad mořem. Ve třech hájích zde roste přes 240 obřích Sekvojovců a asi 160 dalších vzácných druhů rostlin.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu