ZMĚNIT MÍSTO

Filipíny zasáhl tajfun Sarika

17.10.2016

V neděli zasáhl Filipíny tajfun Sarika a usmrtil už dvě osoby. Záchranáři museli evakuovat do bezpečí přes 15 tisíc lidí. Tajfun se Filipínami prohnal přes hustě osídlené zemědělské oblasti a způsobil rozsáhlé sesuvy půdy v horských oblastech.

Tajfun Sarika se prohnal provincií Aurora brzy ráno v neděli, odkud se postupně přesouval až do Jihočínského moře. Sarika se pohybuje rychlostí 24 km za hodinu a přináší sebou větry vanoucí rychlostí až 200 km za hodinu.

Pro více než patnáct tisíc vesničanů, které Sarika vyhnala z jejich domovů, bylo zřízeno 132 provizorních obydlí. Silné větry na mnoha místech vyvrátily anebo polámaly vzrostlé stromy, které způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny. V současné době je více než 300 tisíc filipínců bez elektřiny.

Dalším problémem jsou vydatné deště, které komplikují dopravu a způsobují zvedání hladiny řek. Na východě Filipín v provincii Catanduanes se jeden muž utopil v rozvodněné řece a pohřešují se zde tři rybáři.

Tajfun Sarika zasáhl i provincii Bataan, kde se stovka horolozců pokoušela zdolat horu Tarak a díky bouři musela počkat na sestup. Kvůli nepříznivému počasí muselo být zrušeno přes 200 letů a několik tisíc cestujících uvízlo na letišti.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu