ZMĚNIT MÍSTO

Krátkodobá předpověď počasí s výhledem na zbytek týdne

29.07.2013

Příroda si na nás v posledních dnech nachystala těžkou zkoušku v podobě velmi vysokých teplot, které překračují i staleté teplotní rekordy. Aktuálně je na tento meteorologický jev vydána také výstraha ČHMÚ. Podle aktuálního vývoje povětrnostní situace bychom se měli dočkat přechodného ochlazení, které nevydrží příliš dlouho, jelikož již o víkendu by teploty měly stoupat přes tropických 30 °C.

Ještě v 18 hodin UTC (28. 7. 2013) se na většině území Česka teploty pohybovaly nad 30 °C, například stanice Praha-Libuš hlásila 34,4 °C. Na horách bylo o něco chladněji a to přes 20 °C. Obloha byla převážně jasná až skorojasná, od západu ale přibývala oblačnost a bylo polojasno až oblačno, srážky ale ještě nebyly zaznamenány. Dohlednost byla mezi 20 až 40 km, vítr vál od jihovýchodu a směrem k západu se stáčel k severu rychlostí 2 až 6 m/s.

Ve srovnání s Evropou jsou na našem území teploty nadprůměrné, v 18 UTC se se stejnými hodnotami potýkali jen jižně od České republiky, což je aktuálně také nejteplejší oblast starého kontinentu. Naopak nejnižší teplotou vzduchu se mohou pyšnit ve Skandinávii, Británii a Rusku.

Synoptická situace je taková, že oblast vyššího tlaku vzduchu, která k nám přinášela výše zmíněné extrémně vysoké teploty, je postupně vytlačována tlakovou níží se středem severovýchodně od Británie. Vlnící se studená fronta, která s ní souvisí, bude v následujících dnech překračovat naše území a přinese přechodné ochlazení, které vystřídá od jihozápadu další tlaková výše s vysokými teplotami.

 Pondělní den by nám měl nabídnout jasnou až polojasnou oblohu, kterou postupně od západu vystřídá oblačno až zataženo. K tomu se přidají přeháňky a bouřky, které mohou být intenzivní, nejsou vyloučeny ani kroupy a nárazy větru. Oblačnost by měla večer dorazit i na východní polovinu. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 33 až 37 °C, v Čechách to bude okolo 30 °C. Vítr bude zpočátku slabý, ale k večeru zesílí na 5 až 9 m/s, v nárazech až na 15 m/s a bude na východě jižní, na západě pak severozápadní až západní.

úterý bude polojasno až oblačno, na východě ještě zvětšená oblačnost s přeháňkami a ojedinělými bouřkami, které budou během dne ustávat. V noci teploty poklesnou na 14 až 18 °C, přes den se vyšplhají na 22 až 26 °C. Vítr by měl vanout od západu rychlostí okolo 6 m/s, zpočátku zejména na východě nárazy až 15 m/s, očekáváme postupné slábnutí.

Středeční počasí bude ve znamení polojasna až jasna, místy oblačna s přeháňkami. Noční teploty se budou pohybovat mezi 11 až 15 °C, denní budou v maximech 24 až 28 °C. Vítr bude západního směru s rychlostí okolo 5 m/s.

Ve zbytku pracovního týdne a o víkendu by měla být obloha jasná až polojasná, ojediněle s přeháňkami a bouřkami. Teploty budou postupně růst až na hodnoty okolo 20 °C v noci, až 25 °C přes den.

 

 

Zdroje:

http://air.slunecno.cz/precipitation.php

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

 

 

 

Václav Smolka

Dne 28. 7. 2013

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu