ZMĚNIT MÍSTO

Unikající metan ze dna oceánů urychluje globální oteplování

21.10.2016

Američtí vědci našli dalších 500 otvorů na mořském dně v Tichém oceánu, ze kterých uniká do ovzduší metan. Studie prokázaly, že otvorů na mořském dni je dvojnásobně, než se původně předpokládalo.

Metan uniká ve velké míře ze dna všech světových oceánů a v případě, že se dostane do atmosféry, tak může podpořit globální oteplování. Vědci si v současné době kladou otázku, jestli únik metanu ovlivňují stoupající teploty oceánů.

Vědci našli velká ložiska unikajícího metanu po celém pobřeží Washingtonu, Oregonu i Kalifornie. Na objevení více než pěti set ložisek unikajícího metanu upozornil světoznámý badatel Robert Ballard, který nalezl i vraky Titaniku.

Gunnar Myhre, který pracuje v centru pro mezinárodní otázky klimatu a environmentálního výzkumu v Oslu podotkl, že z nedávného výzkumu arktických vod se potvrdilo, že většina metanu se ve vodě nerozptýlí, ale uniká do atmosféry.

Z mnohých otvorů už uniká metan do atmosféry dlouhá desetiletí, ale bohužel zatím neexistují technologie, které by podrobně zmapovaly všechny otvory, ze kterých uniká metan na dně všech oceánů. Problematiku ohledně unikajícího metanu do atmosféry bude v těchto dnech řešit asi stovka vědců na fóru v Rockefellerově centru. Je jisté, že vědci budou usilovat o důkladnější prozkoumání dna světových oceánů, při kterém by mohlo být nalezeno přes milion potopených vraků lodí a řadu neznámých druhů ryb a živočichů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu